Bolsonaro viser seg for første gang siden valgtapet

Tilhengere av Brasils president Jair Bolsonaro demonstrerer mot at han tapte valget, foran en militærforlegning i Rio de Janeiro, med en plakat der det står at «folket ber hæren om hjelp». Foto: Bruna Prado / AP / NTB Les mer Lukk

Brasils president Jair Bolsonaro viste seg lørdag ved et offentlig arrangement for første gang siden han tapte valget. Men han talte ikke.

Den ellers så taleglade avtroppende presidenten kom ikke med noen offentlig ytring da han deltok i en militær seremoni i Resende, 1.000 kilometer sørøst for hovedstaden Brasilia.

Bolsonaro har isolert seg i presidentresidensen i Brasilia siden han tapte valget til Lula da Silva for fire uker siden. Bortsett fra en kort uttalelse om at han respekterer grunnloven, har han ikke erkjent nederlag eller gratulert Lula, som skal tas i ed 1. januar.

Jair Bolsonaro avbildet under en sermoni ved Agulhas Negras Military Academy i Rio de Janeiro. Les mer Lukk

Under seremonien for 400 nye offiser var Bolsonaro, kledd i mørk dress, flankert av visepresident Hamilton Mourão og forsvarsminister Paulo Sérgio Nogueira, som begge er generaler.

Bolsonaro, som leder Latin-Amerikas største land, droppet G20-toppmøtet på Bali og har overlatt til sin visepresident å oppfylle presidentens formelle plikter. Han er også plutselig blitt fraværende i sosiale medier.

Hans medarbeidere har kommet med flere forklaringer på hans fravær, fra sorg over valgtapet til at han har en hudsykdom som hindrer ham i å opptre offentlig.

I flere byer har tilhengerne hans fortsatt å demonstrere mot valget. Blant annet har de møtt opp ved militærforlegninger for å be de militære gripe inn og hindre Lula i å bli innsatt som president.