Anti-USA-protest i Leipzig stanset av antinazistiske motdemonstranter

En demonstrasjon mot USA arrangert av ytre høyre i den tyske byen Leipzig lørdag ble stanset av en langt større antinazistisk motdemonstrasjon.

Langt færre møtte opp til protesten mot USAs militære tilstedeværelse i Tyskland og amerikanske atomvåpen enn ventet. Arrangørene hadde ventet 15.000 deltakere, men bare 900 møtte fram, ifølge politiet.

Motdemonstrantene møtte imidlertid mannsterkt fram. Ifølge politiet var det langt flere motdemonstranter enn demonstranter. Flere tusen aktivister fra venstresiden fylte sentrumsgatene, og mange av dem satte seg ned i gatene for å hindre marsjen mot USAs konsulat.

De bar plakater med tekst om kamp mot nazister, og flere av dem støtte sammen med de antiamerikanske demonstrantene. En beruset høyreradikaler klarte å ta seg fram til motdemonstrantene for å angripe, men ble arrestert.

Politiet forsøkte å mekle, men motdemonstrantene ble sittende, og til slutt måtte de høyreradikale avslutte sin protest. De ble geleidet bort av politiet, mens flere av motdemonstrantene ble pågrepet.

Blant dem som sto bak protesten mot USA, var Jürgen Elsässer, som utgir et tidsskrift som tyske domstoler kaller høyreekstremistisk, og den lokale lederen for det innvandringsfiendtlige partiet AfD, Andre Poggenburg. I tillegg deltok folk fra det høyreekstremistiske partiet Frie saksere, ifølge Bild.