Rapper stilt for retten for støtte til demonstranter i Iran

Irans øverste leder Ali Khamenei hyllet den paramilitære Basij-styrken under en tale i Teheran lørdag, samme dag som en fengslet iransk rapper ble stilt for retten bak lukkede dører. Foto: Den iranske øverste leders kontor via AP / NTB Les mer Lukk

En iransk rapper som ble pågrepet for støtte til protestene i kjølvannet av Mahsa Aminis død, risikerer dødsstraff, ifølge familien.

Toomaj Salehi ble stilt for retten bak lukkede dører lørdag. Han ble pågrepet i oktober etter å ha kritisert regimet og vist støtte til demonstrantene som protesterer mot prestestyret, ifølge menneskerettsgrupper.

– Dissident-rapperen Toomaj Salehi hadde sin første dag av sin såkalte rettssak i dag i Teheran, uten en selvvalgt advokat, tvitrer Center for Human Rights in Iran, som har kontor i New York.

Salehi er en kjent person fra Irans hiphopscene. Livet hans er nå i alvorlig fare, advarer familien hans på Twitter. De påpeker at han anklages for «fiendskap mot gud» og «korrupsjon på jord» – tiltalepunkter som i den islamske straffeloven kan straffes med døden.

– Tvungen tilståelse

Salehi forsvant i slutten av oktober før han dukket opp på en video publisert i statlige iranske medier 2. november. Videoen viste angivelig de første bildene av Salehi etter pågripelsen. De viser en tatovert mann sittende på bakken med bind for øyene, blodig og med blåmerker.

– Jeg er Toomaj Salehi. Jeg begikk en feil. Jeg sa at dere burde flykte. Jeg mente ikke dere, sa mannen i videoen.

Aktivister fordømte opptaket og beskrev det som en tvungen tilståelse.

Salehi er blant en rekke kjente personer som er pågrepet i forbindelse med de landsomfattende demonstrasjonene i Iran. De ble utløst i midten av september da 22 år gamle kurdisk-iranske Mahsa Amini døde i det såkalte moralpolitiets varetekt.

Hundrevis drept

Myndighetene har slått hardt ned på protestene, og FNs menneskerettsråd besluttet tidligere denne uka at maktbruken mot demonstrantene må bli gjenstand for en internasjonal gransking.

Ifølge FN er til sammen over 14.000 personer, blant dem mange barn, arrestert i forbindelse med demonstrasjonene. Ifølge eksilgruppa Iran Human Rights er over 400 mennesker drept. En håndfull demonstranter er så langt dømt til døden.

Blant dem som er pågrepet, er titalls journalister, advokater, sivilsamfunnsarbeidere og kulturpersonligheter.