Holodomor:

Ukraina hevder Russlands taktikk er som et ekko fra Stalins tid

President Volodymyr Zelenskyj, førstedame Olena og Belgias statsminister Alexander De Croo under 90-årsmarkeringen av holodmor lørdag. Les mer Lukk

Det er 90 år siden holodomor, sultkatastrofen som kostet flere millioner ukrainere livet. Katastrofen var menneskeskapt, og nå hevder ukrainske myndigheter at Russlands krigstaktikk er som et ekko fra Sovjets tid.

Det var høsten 1932 at ordren fra den sovjetiske presidenten Josef Stalin kom; korn og gårdsdyr skulle beslaglegges, inkludert frø til fremtidig såing, og gårder skulle sammenslåes. Som konsekvens ble Ukraina kastet inn i en landsdekkende hungersnød, og i løpet av få måneder døde anslagsvis ti millioner mennesker.

Den menneskeskapte sultkatastrofen fikk navnet holodomor, som betyr «drap ved sult», og omtales i dag en bevisst folkemordhandling utført av Josef Stalins sovjetregime.

Katastrofen har ført til bitter stemning mellom Ukraina og Russland lenge før krigen som pågår nå. Russland setter holodomor i sammenheng med hungersnød flere steder i Russland og Sentral-Asia på samme tid.

Et ekko fra Stalins tid

Nå hevder Ukrainas utenriksminister at Russlands president Vladimir Putin benytter seg av samme taktikk som sin forgjenger Josef Stalin.

– I dag, på 90-årsmarkeringen av holodomor i Ukraina, forsøker Russland å oppnå samme mål som det regjeringen gjorde da. De forsøker å utslette Ukraina som nasjon og landets regjering, skrev Ukrainas utenriksdepartementet i en pressemelding lørdag.

Saken er blant annet omtalt av den flerspråklige kringkasteren Euronews.

– Stalins politiske og ideologiske narrativ om «den store stygge Vesten», samt hans ønske om at Ukraina ikke skulle ha makt, blir aktivt reprodusert i dag, skriver utenriksdepartementet videre.

Holodomor-monumentet i Kyiv.

Sult er byttet ut med kulde og mørke

Zelenskyj-administrasjonen sier seg enig i utenriksdepartementets historiske kobling.

– Den gang da knuste de oss med sult som våpen, og nå er det kulde og mørket som er deres nye taktikk. Russland skal få betale dyrt for holodomor, og de skal stilles ansvarlig for det de gjør nå, skriver medlemmet av Zelenskyj-administrasjonen Andrij Jermak på den krypterte meldingstjenesten Telegram.

President Volodymyr Zelenskyj sier at Ukraina vil fortsette å stå imot russiske angrep som den siste tiden har vært systematisk rettet mot landets kraftforsyning og ført til omfattende strømbrudd.

– Ukrainerne har vært gjennom forferdelige ting før, og vi lar oss ikke knekke, sier Zelenskyj i en video han har delt i sosiale medier.

Også Natos generalsekretær Jens Stoltenberg drar koblinger mellom holodomor og den pågående krigen i Ukraina.

– For 90 år siden, tok kostet den forferdelige holodomor i Sovjetunionen millioner av ukrainske liv. I dag bruker Russland sult som våpen i krigen mot Ukraina og for å skape splittelse og ustabilitet i resten av verden, sa Stoltenberg.