Utenriksministeren i Belarus Vladimir Makej er død

Belarus utenriksminister Vladimir Makej er død, 64 år gammel, melder det statlige nyhetsbyrået Belta Les mer Lukk

Belarus utenriksminister Vladimir Makej er død, ifølge det statlige nyhetsbyrået Belta, som viser til departementets pressekontakt.

Utenriksministerens dødsfall skjedde plutselig, skriver Belta lørdag ettermiddag. Ingen dødsårsak er oppgitt.

Makej har vært president Aleksandr Lukasjenkos utenriksminister siden august 2012. Han kom da fra stillingen som Lukasjenkos stabssjef.

Belarus er en nær alliert av Russland og beskrives ofte som Europas siste diktatur, Forholdet til Vesten har i årevis vært anstrengt på grunn av menneskerettighetssituasjonen i landet.

Mens Makej var utenriksminister kritiserte vestlig land gjentatte ganger myndighetenes økende undertrykkelse av opposisjonen. EU, Norge, USA og Storbritannia innførte nye sanksjoner mot Belarus i kjølvannet av det omstridte gjenvalget av Lukasjenko i 2020 og maktbruken mot demonstranter og dissidenter.

Belarus' utenriksminister Vladimir Makej (til venstre) sammen med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Moskva i fjor sommer. Les mer Lukk

– Vi er ikke forrædere

Da Russland invaderte deres felles naboland Ukraina i februar, stilte Minsk opp. Russiske styrker har angrepet Ukraina fra baser på belarusisk jord under krigen.

I september forsvarte Makej Belarus' holdning i FN.

– Belarus omtales som en «medsammensvoren av aggressoren», og iblant også som part i konflikten. Vi har sagt og fortsetter å si: Belarus har aldri argumentert for en krig, sa Makej i New York.

– Men vi er ikke forrædere heller! Vi har forpliktelser overfor våre allierte, og vi følger til punkt og prikke både intensjonen og innholdet i internasjonale traktater vi er med i, sa Makej.

Oberst

Makej var offiser i Den røde armé og deretter i den belarusiske hæren etter at Sovjetunionen gikk i oppløsning tidlig på 1990-tallet. Makej hadde graden oberst da han avsluttet sin militære karriere i 1993.

I midten av oktober i år beskyldte Makej Ukraina for provokasjoner ved grensen. Utenriksministeren opplyste at Belarus i den forbindelse hadde iverksatt en såkalt antiterroroperasjon og høynet beredskapen i de militære styrkene.