USA inviteres til fredsforhandlingene i Colombia

Colombias president Gustavo Petro tas imot av Mexicos president Andrés Manuel López Obrado under et besøk i Mexico. Mexico har takket ja til å bli med på fredsforhandlingene med ELN-geriljaen. Foto: Fernando Llano / AP / NTB Les mer Lukk

Regjeringen i Colombia og ELN-geriljaen ønsker at USA skal slutte seg til fredsforhandlingene de har innledet i Venezuela.

Det er den nye presidenten i Colombia, Gustavo Petro, som tok initiativ til forhandlingene med den siste gjenværende geriljagruppa i landet, og forhandlingene startet mandag i Caracas.

Partene ble enig om å invitere USA til å delta i prosessen, ifølge en kunngjøring fra Norge. De vil også invitere Brasil, Chile og Mexico til å slutte seg til Norge, Cuba og Venezuela som garantister for prosessen.

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador har allerede sagt ja til å bli med, mens USA ennå ikke vil bekrefte om de skal involvere seg.

En talsmann for USAs utenriksdepartement påpeker at ELN fortsatt klassifiseres som en terrororganisasjon i henhold til amerikansk lov.

President Petro, som i august ble den første venstreorienterte lederen i Colombia, har lovet å innta en mindre aggressiv holdning i innsatsen for å få slutt på volden fra de væpnede gruppene i landet.

Norske diplomater var til stede da samtalene startet igjen i Caracas, og vil være til stede videre under forhandlingene. Denne runden med samtaler skal etter planen vare i 20 dager.

I det første møtet ble partene enige om å «gjenoppta dialogprosessen med full politisk og etisk vilje», sier de i en felles uttalelse. De sier varige kompromisser er nødvendig, og at målet er å bygge fred og skape nødvendige og tydelige endringer.