Spanias Sánchez blir ny leder for Sosialistinternasjonalen

Spanias statsminister Pedro Sánchez, her med Natos generalsekretær Jens Stoltenberg under et Nato-møte i Madrid nylig, er ny leder for Sosialistinternasjonalen. Foto: Andrea Comas / AP / NTB Les mer Lukk

Spanias statsminister Pedro Sánchez overtar som ny leder av Sosialistinternasjonalen (SI) når organisasjonen i disse dager møtes i Madrid.

Sánchez tar over etter greske Giorgos Papandreou som leder for organisasjonen som samler 132 sosialdemokratiske partier fra hele verden. Det var ingen avstemning da Sánchez ble utpekt, siden det ikke var noen motkandidat.

Sánchez sa at han har til hensikt «å gjøre organisasjonen til en stor ideologisk plattform for den internasjonale progressive bevegelsen». Som selverklært feminist lovte han også å kjempe videre for likestilling.

Å lede Sosialistinternasjonalen kan være et springbrett til større internasjonale oppgaver. Den tidligere portugisiske statsministeren António Guterres var SIs leder før han i 2005 ble FNs høykommissær for flyktninger og i 2017 FNs generalsekretær.