Macron bekymret over USAs subsidier

Frankrikes president Emmanuel Macron besøker neste uke Washington. Foto: Thibault Camus / AP / NTB Les mer Lukk

Frankrikes president Emmanuel Macron vil ta opp europeiske bekymringer over USAs subsidier og skattekutt til industrien, når han møter USAs president Joe Biden.

Det opplyser en av Macrons rådgivere til pressen i forkant av Macrons reise til Washington kommende uke.

Frankrike og andre EU-land er stadig mer urolige over konsekvensene av den såkalte loven om redusert inflasjon (IRA) som Biden signerte i august.

EUs handelsministre sa fredag at de vil bli tvunget til å svare dersom Washington fastholder alle vilkårene i IRA, som favoriserer lokale selskaper gjennom subsidier.

Bekymringen er at klima-, helse- og skattepakken, som ble utformet med mål om å fremskynde USAs grønne skifte, vil ramme transatlantisk handel ved å gi amerikanske selskaper urettferdige fordeler.

IRA inneholder subsidier verdt rundt 370 milliarder dollar til grønn energi, samt skattekutt for USA-produserte biler og batterier.

– Vi kan ikke risikere ytterligere avindustrialisering av Europa i en tid der vi prøver å re-industrialisere, sier Macrons ikke navngitte rådgiver fredag.

Den største bekymringen er ifølge ham at amerikanske investeringer i Europa skal bli «hentet hjem». Macron forstår at det er uaktuelt å gjøre store endringer i IRA, som regnes som en av Bidens største politiske seirer. Men han håper det er mulig å gjøre unntak som kan hjelpe europeisk industri, ifølge den franske presidentens rådgiver.