Spiontiltalte brødre nektet straffskyld da saken startet

Aktor Mats Ljungqvist (til høyre) sier saken mot de iranskfødte brødrene er unik på mange måter og at Sverige ikke har stått overfor en lignende sak på 20 år. Tegning: Anders Humlebo / TT / NTB Les mer Lukk

Iranskfødte Peyman og Payam Kia nektet for a ha gjort noe ulovlig da de møtte i retten i Stockholm. De risikerer livstids fengsel for ha spionert for Russland.

Saken mot brødrene omtales som den mest alvorlige spionasjesaken i Sverige i moderne tid. Påtalemyndigheten mener de har spionert på vegne av den russiske etterretningstjenesten GRU i ti år.

– Denne saken er unik på mange måter, sier aktor Mats Ljungqvist da han holdt sitt åpningsinnlegg i Stockholm tingrett.

– Vi har ikke stått overfor en lignende sak i Sverige på 20 år. I en sånn sikkerhetssak handler det om å balansere innsynet allmennheten kan forvente i en offentlig rettssak mot det faktum at det er svært sensitive opplysninger som ligger til grunn for tiltalen, forklarte Ljungqvist.

Nesten hele rettssaken vil gå bak lukkede dører, men den første halvtimen av Ljungqvists innledning var offentlig.

De tiltalte brødrene risikerer livstids fengsel dersom de blir dømt for grov spionasje.

Betrodd mann

Den eldste av de tiltalte, 42 år gamle Peyman Kia, hadde i flere år høyt betrodde stillinger i det svenske sikkerhetspolitiet Säpo og Sveriges militære etterretningstjeneste Must.

I Säpo jobbet han ifølge seg selv med kontraspionasje, noe som innebar at han deltok i jakten på utenlandske spioner i Sverige, blant dem russiske.

I Must var han ifølge Dagens Nyheter tilknyttet den aller hemmeligste avdelingen, Kontoret för särskild inhämtning (KSI), som blant annet håndterer svenske agenter i utlandet. Ansatte i denne avdelingen kan også operere under falsk identitet.

Lyttet fokusert

I slutten av september i fjor ble han etter lengre tids etterforskning pågrepet og har sittet i varetekt og lange avhør siden.

– Han nekter straffskyld. Han bestrider både påstanden om grov spionasje og grov uaktsom håndtering av hemmelige opplysninger.

I retten lyttet 42-åringen tilsynelatende fokusert på aktors fremstilling og fulgte Ljungqvist med blikket.

Ødela harddisk

Den 35 år gamle broren, Payam Kia, som også sitter på tiltalebenken i Stockholm, kikket oftere ned under åpningsinnlegget. Han ble pågrepet to uker etter storebroren. Også han nekter straffskyld.

– Han avviser også den alternative tiltalen om medvirkning, sier forsvarer Björn Sandin.

Ifølge tiltalen fikk Payam Kia nærmest panikk da broren ble pågrepet og ødela og kastet harddisken på en PC. Den ble senere funnet i en søppelkasse i Uppsala-området.

Tiltalen lyder på grov spionasje og utlevering av hemmeligstemplet materiale av stor viktighet for svensk sikkerhet. Ifølge den har de to brødrene hatt kontakt med russisk etterretning helt siden 2011.