Colombia: Nye samtaler mellom regjeringen og opposisjonen i Venezuela

Forhandlingene mellom Venezuelas president Nicolás Maduro og landets opposisjon gjenopptas fredag etter mer enn et år, ifølge Colombias president. Norge har vært tilrettelegger for samtalene. Foto: Ariana Cubilos / AP / NTB Les mer Lukk

Regjeringen til Venezuelas president Nicolás Maduro gjenopptar samtalene med opposisjonen fredag etter mer enn ett års opphold, ifølge Colombias president.

De offisielle samtalene mellom partene for å finne en løsning på den politiske krisen har stått i siden 2018, har stått i stampe siden oktober 2021.

Flere internasjonale aktører har de siste månedene jobbet for å få dem i gang igjen, blant dem Norge, som de siste årene har vært tilrettelegger for forhandlingene og siden august har hatt en diplomat i landet.

Opposisjonen ber om frie og rettferdige valg, mens regjeringen vil at det internasjonale samfunnet skal anerkjenne Maduro som landets rettmessige president og heve sanksjonene mot hans regjering. Det neste valget skal etter planen skje i 2024.

– Dialogen mellom Maduros regjering og den venezuelanske opposisjonen gjenopptas 25. og 26. november, tvitrer Colombias president Gustavo Petro.

Kontoret til den venezuelanske opposisjonslederen Juan Guaidó tvitrer imidlertid at «informasjon om en mulig enighet og gjenopptakelse av forhandlingene vil bli kunngjort av offisielle kilder» eller av «tilrettelegger-landet, Norge».

– Spekulasjon svekker muligheten for en avtale, heter det videre.

NTB har spurt Utenriksdepartementet om de mulige samtalene, men ikke fått det bekreftet.

Petro har ikke opplyst hvor samtalene skal finne sted, men en kilde i den venezuelanske opposisjonen opplyser til AFP at de skal holdes i Mexico City, der tidligere samtaler har funnet sted.