Tyrkisk angrep skal ha truffet russisk base i Syria

Syriske kurdere deltar på en begravelse for mennesker som er blitt drept i de tyrkiske luftangrepene. Les mer Lukk

De mange tyrkiske luftangrepene mot kurdiske stillinger i Nord-Syria skal også ha truffet en russisk base. Tyrkias president truer igjen med en bakkeoperasjon.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar hevdet onsdag at Tyrkia har angrepet 471 kurdiske mål i Syria og Irak siden landet innledet en ny militæroperasjon mot PKK og YPG i helgen. Han oppga også at 254 personer, som han omtaler som «terrorister», er drept.

Uttalelsen ble onsdag viderebrakt av Tyrkias statskontrollerte nyhetsbyrå Anadolu.

Angrepene fortsatte onsdag, og ifølge en kurdisk tjenestemann har de blant annet truffet en kurdisk stilling inne på en russisk base nordøst i Syria.

Dronen drepte et medlem av Syriske demokratiske styrker (SDF) og såret tre andre, opplyser Farhad Shami, en tjenestemann i SDF, den USA-støttede og kurdiskdominerte militsen som har spilt en viktig rolle i kampen mot IS.

– Traff USA-base

Russland har foreløpig ikke bekreftet opplysningene. Landet har hatt soldater utplassert i Syria siden russerne gikk inn i krigen for å støtte regimet til president Bashar al-Assad i 2015.

Dagen før ble det meldt at en annen base som er blitt brukt av den USA-ledede koalisjonen mot IS, ble truffet i et tyrkisk angrep.

Både USA og Russland har bedt Tyrkia om å vise tilbakeholdenhet etter at landet i søndag kunngjorde en ny militæroperasjon mot kurdiske militser i Syria og Irak.

Tirsdag truet Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan med nok en gang å sende tyrkiske bakkestyrker over grensen til Syria. Onsdag gjentok han trusselen uten å oppgi noe konkret tidsperspektiv.

President Recep Tayyip Erdogan varsler en bakkeoperasjon på grensen mot Syria, men sier ikke noe konkret om når den eventuelt vil starte. Les mer Lukk

Sikkerhetsbuffer

– Våre operasjoner med fly, artilleri og droner er bare begynnelsen. Vi er mer bestemt enn noen gang på at vi vil sikre grensen i sør med en sikkerhetssone, sa Erdogan.

– Mens vi fortsetter våre luftoperasjoner uten avbrudd, vil vi også slå ned terroristene på bakken på det tidspunktet som passer oss best, sa presidenten i en tale i nasjonalforsamlingen til egne partimedlemmer.

Erdogan har i flere år sagt at han vil etablere en sikkerhetsbuffer inne på syrisk territorium langs grensen til Tyrkia.

Tyrkia har flere ganger tidligere rykket inn i Nord-Syria med bakkestyrker og okkupert områder som var kontrollert av SDF-militsen, som er dominert av den syriskkurdiske YPG-militsen.

Områdene styres nå av tyrkiskstøttede syriske opprørere samt ytterliggående islamister som i årevis har kjempet mot Assad-regimet.

Bombeangrep

Militæroperasjonen ble iverksatt en drøy uke etter at seks personer ble drept og over 80 såret av en bombe i Istanbul 13. november. Myndighetene mener Kurdistans arbeiderparti PKK og YPG står bak angrepet. Begge gruppene avviser at de hadde noe å gjøre med angrepet.

PKK, som har ført en væpnet kamp for kurdisk selvstyre i visse deler av Tyrkia i flere tiår, står på både EUs og USAs terrorliste, mens YPG har hatt et tett samarbeid med vestlige land.

Den syriske eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR) har tidligere meldt at de tyrkiske angrepene også har tatt livet av minst 18 syriske regjeringssoldater.

Onsdag morgen gjennomførte Tyrkia nye angrep mot en rekke kurdiske stillinger på landsbygda i Aleppo-provinsen, ifølge SOHRs nettside.