Zelenskyj mener Russland må kastes ut av G20

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener Russland må kastes ut av G20. Foto: Andrew Kravchenko / AP / NTB Les mer Lukk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener at Russland må kastes ut av G20 etter beslutningen om at de trekker seg fra kornavtalen med Ukraina, Tyrkia og FN.

– Algerie, Egypt, Jemen, Bangladesh, Vietnam, alle de og andre land blir rammet av en forverret matkrise som Russland framprovoserer, sa han i sin daglige kveldstale lørdag.

– Hvorfor skal en håndfull folk et eller annet sted i Kreml kunne bestemme om det skal være mat på bordet til mennesker i Egypt eller Bangladesh, sa han og ba om en kraftig respons fra FN, men også G20-landene.

– Russland hører ikke hjemme i G20, framholdt han.

Russland har siden september forsinket inspiseringen av skipene med korn fra ukrainske svartehavshavner, noe som har ført til at 176 skip står i kø i Bosporos med 2 millioner tonn korn om bord.

Russland begrunner beslutningen om å trekke seg fra avtalen med droneangrepene på skip i den russiske svartehavsflåten i Sevastopol på Krim lørdag. Russland beskylder Ukraina for å stå bak.

Neste toppmøte i G20 finner sted i november på den indonesiske øya Bali. Det er ennå ikke bestemt om president Vladimir Putin skal være til stede.