Jerusalem Post: Uvanlig utplassering av bombefly på Kolahalvøya

Et stillbilde hentet fra en video distribuert av det russiske forsvarsdepartementet viser et russisk TU-160-fly under en øvelse i 2020. Les mer Lukk

Det er et «uvanlig nærvær» av langtrekkende russiske bombefly på Kolahalvøya, ifølge et israelsk satellittovervåkingsselskap.

Firmaet ImageSat International (ISI) har oppdaget det de omtaler som et uvanlig nærvær av russiske TU-160 og TU-95-fly på Olenja-basen.

Basen, som er tilknyttet den russiske Nordflåten, ligger ved Olenegorsk i Murmansk fylke, ikke langt fra grensen mot Finland.

Selskapets satellittbilder viser ifølge Jerusalem Post fire TU-160-fly den 21. august og tre TU-95 25. september. Bilder tatt 12. august viser ingen strategiske bombefly ved basen.

Firmaet mener flyene opprinnelig kom fra Engels-basen i nærheten av Saratov. Dette er den russiske flybasen med strategiske bombefly som ligger nærmest Ukraina.

Bombefly av denne typen kan bære krysserraketter og atomvåpen og har vært aktive i krigen i Ukraina siden Russland invaderte landet i februar. Så langt har ikke Russland klart å sikre seg herredømme i luftrommet over landet, noe som begrenser de russiske luftstyrkenes effektivitet. Strategiske bombefly er imidlertid tatt i bruk for å angripe ukrainske mål fra langt hold.

Ifølge bloggen Oryx , som registrerer militære tap som kan dokumenteres ut fra bilder og film, er 108 russiske fly og helikoptre skutt ned, skadd eller erobret i krigen i Ukraina.

Det er imidlertid ikke noe som tyder på at Russland har mistet noen av sine langtrekkende, strategiske bombefly i konflikten.