Kongelig dansk tittelstrid tilspisser seg

Danmarks prins Joachim (i midten) med prins Felix (f.v.), prinsesse Marie, prinsesse Athena, prins Henrik og prins Nikolai. Fra årsskiftet mister Joachims barn sine prins- og prinsessetitler. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau / NTB Les mer Lukk

Flere medlemmer av den danske kongefamilien er i sjokk over dronning Margrethes beslutning om å fjerne de kongelige titlene til prins Joachims barn.

Det danske kongehuset kunngjorde onsdag at dronning Margrethe hadde besluttet at fire av barnebarna, barna til prins Joachim, skal fratas sine prinse- og prinsessetitler.

Den danske avisen B.T. skriver beslutningen kom som et sjokk for både prins Joachim, prinsesse Marie og grevinne Alexandra, Joachims tidligere kone.

– Vi er lei oss og i sjokk. Dette kommer som lyn fra klar himmel. Barna er utstøtt, de kan ikke forstå hvorfor deres identitet blir tatt fra dem, sa Alexandra på vegne av seg selv, prins Joachim og prinsesse Marie.

Vil også vurdere kronprinsbarna

Dronning Margrethe kunngjorde onsdag at hun har bestemt at prins Joachims barn, hennes barnebarn, ikke lenger skal ha prins- og prinsessetitler. Foto: Javad Parsa / NTB Les mer Lukk

Nå har også kronprinsesse Mary slengt seg inn i debatten, og lover at også hun og kronprins Frederik skal vurdere sine barns titler.

– Vi skal også vurdere våre barns titler når den tid kommer. Det er en vanskelig avgjørelse å ta og å akseptere, sa kronprinsessen til Danmarks Radio fredag.

– Forandring kan være ekstremt vanskelig og kan gjøre vondt. Men det betyr ikke at avgjørelsen ikke er riktig, la hun til.

Kronprinsesse Mary spesifiserte ikke om det betyr at barna til kronprinsparet – prins Christian, prinsesse Isabella, prins Vincent og prinsesse Josephine – også kan miste sine kongelige titler etter hvert.

Skuffet over farmor

Prins Joachims eldste sønn Nicolai (23) sa til Ekstra Bladet torsdag at han er svært lei seg over å miste sin prinsetittel på nyåret.

Han og hans tre søsken, Felix (20), Henrik (13) og Athena (10), får imidlertid beholde sine adelstitler som grever og komtesse av Monpezat. De får også beholde plassene sine i arvefølgen til den danske kronen.

– Jeg er helt uforstående til hvorfor dette skjer, sa prinsen til avisen.

Ifølge det danske kongehuset er dronningens beslutning i tråd med lignende tilpasninger som andre kongehus har gjennomført på forskjellig vis de siste årene.