Pro-russiske myndigheter erklærer seier i «folkeavstemninger» i Ukraina

Prorussiske myndigheter har erklært seier i de to av de fire fylkene i Øst- og Sør-Ukraina som har holdt såkalte folkeavstemninger om russisk annektering.

I Zaporizjzja hevder de Moskva-tro lederne at 93,11 prosent har stemt for at fylket skal innlemmes i Russland. Også i Luhansk har separatistlederne erklært seier. Over 98 prosent av stemmene der skal ha vært for annektering, ifølge lokale myndigheter.

I Kherson opplyser de russisk-kontrollerte myndighetene at mer enn 87 prosent stemte for russisk annektering når så å si alle stemmene var telt opp. Nyhetsbyrået Tass melder at foreløpige resultater fra Donetsk når 32 prosent av stemmene er telt, viser at 93,95 prosent har stemt for.

Luhansk' separatistleder Leonid Pasetsjnik sier han vil reise til Moskva «så snart som mulig» for å komme med en formell forespørsel til Russlands president Vladimir Putin om russisk annektering, skriver Sky News.

Russiske medier melder også om stor valgoppslutning, over 90 prosent flere steder.

Men det er kommet en rekke historier om hvordan folk har blitt truet til å avlegge stemme.

Ukraina fordømmer de falske folkeavstemningene. Avstemningene holdes uten tillatelse fra ukrainske myndigheter, strider mot krigslov og skjer ikke i henhold til demokratiske prinsipper, heter det fra Kyiv.

Også i Vesten er kritikken krass. G7-landene kaller avstemningene illegitime og understreker at de ikke har en juridisk effekt.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg kaller i en Twitter-melding de såkalte folkeavstemningene en bløff og et åpenbart brudd på folkeretten.

– Disse områdene tilhører Ukraina, tvitrer han.