Røde Halvmåne: 19.000 evakuert fra grensen i Kirgisistan etter sammenstøt

Kirgisiske frivillige samlet seg fredag utenfor regjeringsbygget i Bisjkek for å be om å bli sendt til grenseområdene, der det er sammenstøt med tadsjikiske styrker. 19.000 er drevet på flukt i området, ifølge Røde Halvmåne, og flere titalls skal være drept. Foto: Vladimir Voronin / AP / NTB Les mer Lukk

Om lag 19.000 mennesker er evakuert fra grenseområder i Kirgisistan etter at det brøt ut kamper med nabolandet Tadsjikistan. Våpenhvilen oppgis å være brutt.

De evakuerte bor i landsbyer i Batken-provinsen i Kirgisistan, opplyser Røde Halvmånes kontor i regionen.

De evakuerte får nå husly og psykologisk støtte, ifølge organisasjonen.

Helsedepartementet i Kirgisistan opplyste tidligere fredag at to mennesker var drept, deriblant ei 15 år gammel jente, og at 55 andre var såret, hvorav de fleste var innlagt på sykehus.

Fredag kveld oppjusterte de tallet til 24, og sa at alle var i Batken-regionen i sørvest, mot grensa.

Det ble fredag formiddag meldt at landene var enige om en våpenhvile som skulle tre i kraft fredag klokka 16 lokal tid. Men fredag kveld anklaget Kirgisistan nabolandet for igjen å ha skutt mot kirgisiske grensevakter.

Skylder på hverandre

Det er uklart hva som er bakgrunnen for opptrappingen. Grensevakter på kirgisisk side av grensen anklager tadsjikiske styrker for å ha begynt å skyte mot dem tidlig fredag morgen, og også for å ha skutt granater mot kirgisiske stillinger, deriblant en flyplass.

På tadsjikisk side av grensen hevdes det at kirgisiske styrker bombarderte landsbyer ved grensen med «alle typer tunge våpen og skytevåpen».

En nyhetsportal drevet av den tadsjikiske regjeringen, siterer grensevakta på at kirgisiske styrker har åpnet ild mot tre grenselandsbyer og samtidig arbeider med å befeste sine posisjoner.

Presidentmøte

Kirgisistans president Sadyr Japarov og Tadsjikistans president Emomali Rakhmon møttes fredag i Usbekistan, der landene i Shanghaigruppen rundet av sitt to dager lange møte.

Russland har tilbudt seg å mekle i konflikten slik de har gjort tidligere, og tar til orde for hastetiltak for å gjøre slutt på kampene.

Det kirgisiske presidentskapet skriver i en uttalelse at de to presidentene har blitt enige om tiltak som skal lede fram til en våpenhvile og «trekke tilbake styrker og materiale fra kontaktlinjen».

De ble også enige om å få fortgang i arbeidet med en kommisjon som skal gjøre opp uenighetene om grenseområdene.

Langvarig konflikt

De to sentralasiatiske landene har i mange år vært uenige om hvor grensen mellom landene skal gå.

Også i 2021 blusset konflikten opp. Da ble 50 personer drept. Angrepene ble utløst av en konflikt om vannrettigheter samt Tadsjikistans installering av overvåkingskameraer.

Kampene har ført til frykt for nok en konflikt blant tidligere sovjetrepublikker. Sammenstøt mellom Armenia og Aserbajdsjan denne uka har allerede kostet mer enn 200 menneskeliv.