USA vil ikke stemple Russland som en statssponsor av terrorisme
USAs president Joe Biden ønsker ikke å stemple Russland som en sponsor av statsterrorisme som følge av krigføringen i Ukraina, slik den ukrainske regjeringen og flere amerikanske folkevalgte har tatt til orde for. Les mer Lukk
President Joe Biden svarte nei på spørsmål fra en journalist mandag om han ville gå inn for å svarteliste Russland som en terrorstat. Folk i regjeringsapparatet har i månedsvis svart unnvikende på lignende spørsmål.
Bidens pressesekretær Karine Jean-Pierre sa tirsdag at en terrorlisting verken er den mest effektive eller beste måten å holde Russland ansvarlig for krigen i Ukraina.
Ifølge henne kan et slikt grep gjøre det vanskeligere å få nødhjelp til krigsrammede deler av Ukraina, og også hindre hjelpeorganisasjoner og selskaper fra å bidra i den viktige frakten av korn fra ukrainske havner, under avtalen som er meklet fram av FN og Tyrkia.
I tillegg kan det svekke USAs muligheter for å støtte Ukraina i forhandlinger, la Jean-Pierre til.
Flere ganger
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har flere ganger bedt vestlige land som støtter ukrainerne i krigen, om å formelt stemple Russland som en terrorstat, blant annet etter et angrep mot et kjøpesenter i Krementsjuk i juni der minst 18 mennesker ble drept.
Utenriksminister Dmytro Kuleba sa etter Bidens kommentar at avgjørelsen om å ikke terrorstemple Russland nå «ikke betyr at avgjørelsen aldri kan bli tatt».
Landets FN-utsending tok igjen til orde for terrorstemplingen da han talte til Sikkerhetsrådet om den russiske okkupasjonen av kjernekraftverket i Zaporizjzja tirsdag. Han mener Russland med overlegg forsøker å skape en farlig situasjon.
– Dette kan kun bli korrigert ved å stramme inn sanksjonene – kun ved å offisielt stemple Russland som en terroriststat på alle nivåer, sa Serhij Kyslytsia.
Press på hjemmebane
Også amerikanske folkevalgte, både republikanere og demokrater, har tatt til orde for at Russland må terrorstemples. Blant dem er Bidens partifeller Nancy Pelosi, som leder Representantenes hus.
De ser det som en måte å øke presset på Moskva etter flere måneder med økonomiske sanksjoner.
Den latviske nasjonalforsamlingen vedtok i august en kunngjøring der de anklager Russland for «et målrettet folkemord mot det ukrainske folk».
Den latviske nasjonalforsamlingen «anser Russland for å være en statlige sponsor av terrorisme og ber andre likesinnede land om å gi uttrykk for det samme», het det videre.
Frankrikes president Emmanuel Macron ble i juni oppfordret av Zelenskyj til å terrorstemple Moskva, men avviste dette.
– Vi trenger ikke å spesifisere det for å gjennomføre disse sanksjonene mot Moskva, invasjonen av Ukraina er nok, sa Macron på spørsmål om hvorfor han ikke ville følge Zelenskyjs oppfordring.
Fire land
En terrorstempling fra USA, verdens største økonomi, har vidtrekkende konsekvenser. Mange selskaper og banker ønsker ikke å risikere straffeforfølgelse fra amerikanske myndigheter for å drive forretninger i slike land.
Allerede står fire land på USAs svarteliste: Iran, Syria, Nord-Korea og Cuba. Disse fire landenes økonomier er betraktelig mindre enn den russiske.
Cuba ble lagt til på lista helt mot slutten av Donald Trumps tid i Det hvite hus. Hans regjering førte en konfronterende politikk mot den kommuniststyrte øya.
Etter maktskiftet reverserte Biden Trumps avgjørelse om å terrorliste de Iran-støtte houth-opprørerne i Jemen. Forklaringen var bekymring for nødhjelpsleveranser til dem som er rammet av den katastrofale borgerkrigen i landet.