Hemmelig Nato-rapport: Russland trekker alle sine kampfly ut av Krimhalvøya

– Russland har allerede flyttet ti fly, seks Su-35S og fire MiG-31BM-jetfly, ut av Krim og inn i Russland. Dette vil fortsette til alle jagerfly er fjernet, sannsynligvis for å forhindre ytterligere tap fra ukrainske angrep, heter det i den hemmeligstemplede Nato-rapporten. Les mer Lukk

De mange sabotasjeaksjonene inne på russiskokkupert område i og rundt Krimhalvøya fører nå til at Putin har gitt ordre om tilbaketrekning av samtlige kampfly på Krim.

– Russland planlegger å fjerne alle sine jagerfly fra Krim. Det er svært sannsynlig et svar på nylige angrep på russiske utposter i regionen, heter det i den hemmeligstemplede rapporten, skriver Business Insider.

Russerne har siden 2014 trodd at de var nærmest uangripelige på Krim. Store russiske styrker er utplassert her, hvor også Svartehavsflåten har sin hovedbase.

Etter at Putin sendte 130.000 kampklare soldater over grensen til Ukraina natt til 24. februar har situasjonen gradvis forverret seg. Av frykt for nye angrep tar nå russerne ingen sjanser for at avanserte fly skal gå tapt i nye aksjoner.

I stedet for offensive grep velger de å gjøre retrett eller omgruppere sine flystyrker. Samtidig styrkes Krim med tyngre militært materiell på bakken.

Vil unngå nye tap av kostbart militært materiell

– Russland har allerede flyttet ti fly, seks Su-35S og fire MiG-31BM-jetfly, ut av Krim og inn i Russland. Dette vil fortsette til alle jagerfly er fjernet, sannsynligvis for å forhindre ytterligere tap fra ukrainske angrep, heter det i rapporten. Resten av Putins luftvåpen forventes å følge etter i løpet av de kommende dagene, skriver Daily Mail.

De siste ukene har en rekke uforklarlige eksplosjoner rystet de russiske styrkene. Den største rystelsen kom da Svartehavsflåtens flybase, Saki, ble angrepet av ikke-identifiserte angripere. Halvparten av flyene ble ødelagt, og dermed også Svartehavsflåtens flyoperative beredskap og kampkraft.

Senere har det som trolig er ukrainske spesialstyrker slått til mot en rekke militære mål, har blant andre New York Times tidligere omtalt.

Viktig russisk flybase tømmes

Russian MiG-31bm fighter jets, Tupolev Tu-160 strategic bomber and Ilyushin Il-78 aerial refueling tanker fly over downtown Moscow during a rehearsal for the WWII Victory Parade on May 4, 2022. - Russia will celebrate the 77th anniversary of the 1945 victory over Nazi Germany on May 9, 2022. (Photo by Kirill KUDRYAVTSEV / AFP) Les mer Lukk

De mange flyene som ifølge Nato nå vil bli flyttet til tryggere destinasjoner, står på Belbek flyplass i nærheten av Sevastopol hvor Svartehavsflåten har sin base.

– Dette er Russlands primære flyplass som gir støtte i Sør-Ukraina og Svartehavet, heter det i NATO-rapporten. De gjenværende flyene beskrives som utilstrekkelige til å opprettholde samme nivå av luftstøtte i regionen. Dermed er russerne blitt betydelig mer sårbare.

De mange angrepene langt bak de russiske frontlinjene har skapt betydelig uro på russisk side. Også den russiske befolkningen er nå blitt mer klar over kamphandlingene, som i stor grad blir omtalt som spesialoperasjoner, og ikke krig.

Russland planlegger å mobilisere rundt 90.000 soldater

Tusenvis av russiske turister tok raskeste vei hjem over Kretsj-broen som forbinder Krim med fastlandet etter at store eksplosjoner røykla populære turiststeder på Krim.

Mange russere skal ha lagt ut bilder på sosiale medier, og russiske medier har i økende grad omtalt angrepene på Krim, som ble ulovlig annektert i 2014.

Ifølge ukrainsk etterretning planlegger Russland å mobilisere rundt 90.000 soldater, skriver Kyiv Independent. Men rekrutteringen av nye frivillige har møtt betydelige utfordringer. Det er stadig færre som melder seg til militærtjeneste, spesielt i store byene, ifølge talsmann for det ukrainske forsvarsdepartementets etterretningsdirektorat, Vadym Skibitsky.

Kan bli avhengige av å rekruttere fra russiske byer i det sentrale Russland

Ifølge Institute for the Study of War kan ikke Russland fortsette rekrutteringsarbeidet i perifere regioner hvor de hittil har rekruttere de fleste frivillige. Nå kan de måtte bli avhengig av å henvende seg til kampvillige i det sentrale Russland for ytterligere rekruttering.

Den amerikanske tenketanken viser til at Russlands 3. armékorps som består av nye frivillige, trolig ikke vil generere mer effektiv kampkraft selv om de vil få utdelt moderne våpen. Mangel på trening, ingen erfaring fra kamphandlinger og dårlig fysikk trekkes frem som svakheter ved tilskuddet av nye soldater.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet vil Putins ordre om å øke den russiske hæren sannsynligvis ikke føre til vesentlig forbedringer i hærens kampkraft i Ukraina. Mange av de nyrekrutterte risikerer å ende opp som ukrainsk kanonføde.

Stor russisk militærbase ødelagt

Natt til søndag skal ukrainske styrker ha ødelagt en stor russisk militærbase i okkuperte Melitopol, opplyser ordfører i Melitopol, Ivan Fedorov. Den russiske basen var lokalisert ved en tidligere bilfabrikk i byen.

Ukrainske styrker skal dessuten ha ødelagt flere russiske ammunisjonslagre i det sørlige Ukraina. 35 russiske soldater være drept, mens en Msta-B haubits, NONA selvgående mørtelsystem og ni pansrede og militære kjøretøy er satt ut av spill.