Flere drept i voldelige sammenstøt i Libya

Tolv personer ble drept og nærmere 90 andre er såret i sammenstøt mellom rivaliserende militsgrupper i Libyas hovedstad Tripoli lørdag.

Det opplyser det libyske helsedepartementet og legger til at dette er foreløpige tall.

Natt til lørdag ble det hørt skyting og eksplosjoner flere steder i byen, og skuddvekslingen fortsatte gjennom lørdagen. Flere sivile skal ha havnet i kryssilden.

Bilder og videoer i sosiale medier viser utbrente biler og bygninger pepret med kulehull. Både en moské og en helseklinikk ble påtent.

Ifølge lokale medier var det medlemmer fra militsgruppen Tripolis revolusjonsbrigade, ledet av Haitham Tajouri, som støtte sammen med en rivaliserende militsgruppe som ledes av den beryktede krigsherren Abdel-Ghani al-Kikli, også kjent som «Gheniwa».

Årelange konflikter

Libya har vært herjet av voldelige konflikter siden diktatoren Muammar Gaddafi ble styrtet og drept i 2011.

Libya har to regjeringer som i månedsvis har knivet om makten. Den ene er støttet av FN, basert i Tripoli og ledet av Abdulhamid Dbeibah, mens den andre ledes av tidligere innenriksminister Fathi Bashagha, utpekt av parlamentet i Tobruk og støttet av opprørslederen Khalifa Haftar.

Valg avlyst

Libya skulle ha holdt valg på president og nasjonalforsamling i desember i fjor, som del av en FN-ledet fredsprosess etter den forrige store voldsbølgen i landet i 2020. Men valget fant aldri sted som følge av flere omstridte kandidaturer og stor uenighet knyttet til valgets juridiske grunnlag mellom de to rivaliserende maktsentrene.

De siste månedene har det vært en opptrapping av blodige sammenstøt, og FN sier i en uttalelse lørdag at de er svært bekymret over den eskalerende situasjonen.

I juli ble 16 mennesker drept og 52 andre såret i kamper mellom ulike militser i Tripoli.