Russlands ambassade i London tar til orde for «ydmykende» henrettelser av ukrainske soldater

Victoria Dumytsj, som er gift med en ukrainsk soldat, holder opp en plakat til støtte for soldatene fra Azov-regimentet som ble tatt til fange av Russland i mai etter at Mariupol falt. Lørdag var det en demonstrasjon i Kyiv etter at rundt 50 ukrainske krigsfanger ble drept i en eksplosjon i en fangeleir i Donetsk. Foto: David Goldman / AP / NTB Les mer Lukk

Ukrainske myndigheter fordømmer en uttalelse fra Russlands ambassade i London der den tar til orde for «ydmykende» henrettelser av ukrainske soldater.

Den russiske Twitter-meldingen ble lagt ut lørdag kveld, i kjølvannet av en opphetet utveksling etter en eksplosjon som drepte rundt 50 ukrainske krigsfanger i en fangeleir i Donetsk.

Myndighetene i Kyiv mener Russland drepte krigsfangene med overlegg, mens Russland har hevdet at ukrainerne angrep fengselet og drepte sine egne for «å avskrekke ukrainske styrker fra å overgi seg».

– De fortjener en ydmykende død

Blant de drepte var medlemmer av Azov-regimentet, en enhet i den ukrainske nasjonalgarden som hadde base i Mariupol og var sentrale i forsvaret av byen. I russisk propaganda fremstilles denne enheten som nazistisk.

– Azov-militante fortjener henrettelse, men ikke ved skyting, men ved henging, fordi de ikke er virkelige soldater. De fortjener en ydmykende død, skrev den russiske ambassaden i sin Twitter-melding.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina

– Russland er en terrorstat

I meldingen var det også vedlagt en video som ble påstått å vise et par i Mariupol. De hevdet å ha blitt beskutt av de ukrainske styrkene som hadde forskanset seg i stålverket Azovstal under kampene i byen.

– Russland er en terrorstat. I det 21. århundret er det bare barbarer og terrorister som kan snakke på diplomatisk nivå om at folk fortjener å henrettes ved henging. Russland kan regnes som en statlig sponsor av terrorisme, sier Andrij Jermak, president Volodymyr Zelenskyjs stabssjef.

Mariupol ble lagt i grus av de russiske invasjonsstyrkene under erobringen av byen. Det er ukjent hvor mange som ble drept i kampene der, men ukrainske myndigheter har sagt at det dreier seg om minst 22.000 sivile. Tallet er ikke uavhengig bekreftet.