Forskere kan ha løst 73 år gammel identitetsgåte

Kystlinjen ved Adelaide der liket ble funnet. Les mer Lukk

I 1948 ble et lik funnet på en strand i Australia. Frem til nå har likets identiteten vært ukjent.

En australsk professor ved universitetet i Adelaide, Derek Abbot, og den amerikanske slektsforskeren Colleen Fitzpatrick hevder nå å ha identifisert liket.

Den australske professoren har jobbet med saken, som har blitt et australsk folkeminne, i over et tiår.

Saken er omtalt av Dagsavisen.

Uidentifisert i 73 år

Liket av en mann ble funnet på en strand i den australske delstaten Sør-Australia i 1. desember 1948. Mannen hadde ingen identifikasjon på seg, men australsk politi fant andre ledetråder på mannens person.

Blant annet en togbilletter som tilsa at han hadde kommet til Adelaide dagen før, og en kvittering på at mannen hadde sjekket inn en koffert på en bagasje-oppbevaring på togstasjonen ble funnet i mannens jakke. Kofferten inneholdt klær med lappene revet av.

En av de mest interessante ledetrådene dukket opp da en patolog fant en lapp i en gjemt lomme i mannens dressjakke mens han undersøkte liket på nytt flere måneder etter kroppen ble funnet.

På lappen stod ordene «Temam Shud» som betyr «slutten» eller «ferdig» på persisk. Ordene er avslutningen på et dikt fra den persiske diktsamlingen «Ruba'iyat» av Omar Khayaam.

Lappen hadde blitt revet ut av en bok som senere ble levert inn til politiet. Boken ble innlevert av en mann som hevdet at han hadde funnet den i baksetet i bilen hans dagen før liket ble funnet.

By Australian police. File originally uploaded on English Wikipedia in January 11, 2009 by Bletchley - Police scan of the handwritten code., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10950240 Les mer Lukk

I boken var det håndskrevet et telefonnummer og flere bokstaver. Telefonnummeret tilhørte en kvinne som hevdet å ikke kjenne mannen, og bokstavene ble av noen sett på som en kode.

Elektroingeniør fra Melbourne

Ved hjelp av DNA fra liket utarbeidet professor Abbot og slektsforsker Fitzpatrick et slektstre for mannen. Nå mener de slektstreet gir svar på hvem den uidentifiserte mannen er.

Abbot ba politiet grave opp liket slik at han kunne analysere mannens DNA. Det var likevel hår som satt igjen i en gipsmaske som ble laget av mannen etter funnet, som ga løsningen ifølge professoren. Det skriver CNN.

Med det nye DNA-funnet klarte de å bygge opp et slektstre med omtrent 4.000 navn som hadde tilknytning til den uidentifiserte mannen. Ved hjelp av slektstreet fikk Abbot og Fitzpatrick sporet opp slektninger av mannen og testet deres DNA opp mot DNAet fra likets hår.

Forskerne mener liket er av Carl Webb fra Melbourne. Melbourne ligger omtrent 700 kilometer unna Adelaide hvor liket ble funnet.

Togbillettene som ble funnet i mannens lomme forklares av forskerne med at kona hadde skilt seg fra han. Hun skal så ha flyttet til byen Bute i Sør-Australia, bare 144 kilometer fra Adelaide. Forskerne mener Webb kan ha reist til Adelaide på leting etter kona.

By Bletchley at en.wikipedia - Own workTransferred from en.wikipedia., Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=10935594 Les mer Lukk

– Vi kan ikke si med sikkerhet at det var derfor han kom, men det virker logisk, sa forskerne ifølge CNN.

Webb var elektroingeniør og han skal ha vært interessert i poesi og hesteløp. Abbot og Fitzpatrick spekulerer i om interessene kan forklare henholdsvis det ut-revne diktet fra boken, og de tilsynelatende tilfeldige håndskrevne bokstavene. Bokstavene kan ha representert navnet på hester.