Boris Johnson gir Churchill-pris til Volodymyr Zelenskyj

Boris Johnson og Volodymyr Zelenskyj under et møte i juni. De to statslederne skal ha fått et nært forhold. Foto: AFP/NTB Les mer Lukk

Boris Johnson sammenlignet Zelenskyj med Churchill under en fersk prisutdeling.

Storbritannias avtroppende statsminister Boris Johnson har gitt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj Sir Winston Churchill Leadership Award, ifølge Euro News.

«Prisen anerkjenner ekstraordinært lederskap av enkeltpersoner i ånden til Sir Winston Churchill», heter det i uttalelsen fra The International Churchill Society, som gir ut prisen.

Churchill regnes som en av de viktigste lederne i moderne tid for innsatsen som statsminister i Storbritannia under andre verdenskrig. Flere medier, så vel som enkeltpersoner har sammenlignet Zelenskyj med den tidligere britiske statsministeren de siste månedene.

– Sto overfor en lederprøve

Zelenskyj tok imot prisen via videolink under en seremoni på Johnsons kontor i London tirsdag. Flere medlemmer av Churchill-familien deltok, i tillegg til den ukrainske ambassadøren i Storbritannia, og ukrainske soldater som er under opplæring i Storbritannia.

Johnson fortalte at han tenkte på Zelenskyj da den russiske invasjonen startet 24. februar.

– I det øyeblikket sto du overfor en lederprøve som på sin måte var like alvorlig som Churchills utfordring i 1940, uttalte Johnson.

Zelenskyy viste på sin side stor takknemlighet overfor Johnson og Storbritannia for deres støtte.

(Saken fortsetter under bildet.)

Churchill og kona Clementine i mai 1945, rett etter avslutningen av andre verdenskrig. Foto: AP/NTB Les mer Lukk

Gjenga Churchill-tale

De to statslederne skal hå fått et nært forhold, ifølge Euro News. Tidligere denne måneden sa Zelenskyj at han var trist over nyheten om at Johnson kom til å trekke seg som leder av det konservative partiet.

Tross motbør hjemme i Storbritannia, er Johnson svært populær i Ukraina. Mange ukrainere mener han forsto alvoret i situasjon deres tidlig og den avtroppende statsministeren har gitt mye bistand i krigen. Han var også den første verdenslederen som besøkte Kyiv etter invasjonen.

Zelenskyj mottok på sin side en stående applaus i det britiske parlamentet i mars, da han påkalte en av Churchills mest kjente taler og sverget å kjempe mot russiske tropper «i luften, på havet og i gatene».

Churchills lederskapspris ble første gang delt ut i 2006. Tidligere mottakere inkluderer prins Charles, de tidligere britiske statsministerne Margaret Thatcher og John Major, og den tidligere amerikanske utenriksministeren Madeleine Albright.