Minst 15 drept i protester mot FN i Kongo

Tolv sivile og tre medlemmer av en fredsbevarende FN-styrke har mistet livet i demonstrasjoner mot FN i Kongo tirsdag, opplyser landets myndigheter.

Demonstrasjonene kommer i kjølvannet av anklager om at FN-styrken Monusco ikke har klart å beskytte sivile mot vold fra en militsgruppe som har herjet i årevis, skriver nyhetsbyrået Reuters.

FN bekrefter at en soldat og to politifolk fra den fredsbevarende styrken ble drept ved FN-basen i Butembo i provinsen North Kivu. Ytterligere en person fra FN-styrken ble såret da «voldelige angripere stjal våpen fra kongolesisk politi» og skjøt mot FN-personell, opplyser organisasjonen.

FNs visetalsperson Farhan Haq sier opplysninger om sivile ofre skal granskes. Disse inkluderer meldinger om at FN-soldater skjøt og drepte sivile.

Haq sier flere hundre personer har gått til angrep på FN-baser i Goma og flere andre steder i North Kivu øst i Kongo.

– Mobben kastet stein og bensinbomber, brøt seg inn på basene og plyndret og vandaliserte dem og tente på anleggene, sier Haq. FN-styrken forsøker å dempe gemyttene, men volden ser ikke ut til å ha tatt slutt.

I tillegg var det minst fire hendelser der boligene til Monusco-personell ble angrepet, forteller Haq.

Kongolesisk politi sier minst seks mennesker ble drept i Goma mandag, mens åtte sivile er drept i Butembo. Tidligere har en regjeringstalsperson sagt at minst fem personer var drept og femti såret fram til mandag.