101-åring dømt til fem års fengsel for medvirkning til holocaust

Tyske Josef Schültz (101) dekker til ansiktet i rettssalen i Brandenburg i Tyskland etter å ha blitt funnet skyldig i medvirkning til drap under holocaust. Les mer Lukk

Josef Schütz (101) er dømt til fem år i fengsel for å ha medvirket til drap på 3.518 fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen under andre verdenskrig.

Dommen ble avsagt i en tysk domstol tirsdag. Schütz blir dermed den eldste personen som noen gang har blitt dømt for medvirkning til holocaust.

Han er anklaget for medvirkning til drap på 3.518 fanger mens han jobbet som vakt i nazistenes konsentrasjonsleir Sachsenhausen nord for Berlin i Tyskland mellom 1942 og 1945.

Erkjenner ikke straffskyld

Ifølge påtalemyndigheten hadde Schütz «med viten og vilje» blant annet medvirket til henrettelsen av sovjetiske krigsfanger i 1942 og drept flere andre ved å bruke den giftige gassen Zyklon B.

Pensjonisten erkjente ikke straffskyld i rettssaken. Han sier selv at han ikke var klar over de grusomme forbrytelsene som skjedde i leiren mens han jobbet der.

– Jeg vet ikke hvorfor jeg er her, sa Schütz på rettens siste dag mandag.

Slipper sannsynligvis fengsel

Til tross for dommen er det likevel høyst usannsynlig at 101-åringen vil måtte sone fengselsdommen, gitt hans høye alder.

Hans advokat Stefan Waterkamp varslet i forkant av dommen at de ville anke dersom Schütz ble funnet skyldig.

Over 200.000 mennesker, blant annet jøder, romfolk, regimemotstandere og homofile, ble internert i Sachsenhausen ved Oranienburg mellom 1936 og 1945. Titusener av dem døde som følge av tvangsarbeid, drap, medisinske eksperimenter, sult eller sykdom.