Ramzan Kadyrov sender flere styrker til Ukraina

Autokraten Ramzan Kadyrov leder den russiske republikken Tsjetsjenia. Foto: NTB / AP Les mer Lukk

Sjefen for den russiske republikken Tsjetsjenia, Ramzan Kadyrov, sender flere av sine soldater til Ukraina. Styrkene hans er kjent for sin brutalitet.

Tsjetsjenias fungerende statsminister Ramzan Kadyrov sender fire nye bataljoner til Ukraina. I en kunngjøring på meldingstjenesten Telegram søndag opplyser han at bataljonene som skal fylle rekkene i den russiske invasjonshæren kun skal bestå av tsjetsjenske soldater. Det skriver Insider.

Styrken skal ifølge Kadyrov bestå av et «imponerende antall» soldater. Nøyaktig hvor mange det er snakk om er ukjent.

– Ønsket om å skape nye bataljoner med fullt utrustet personell skyldes den ekstremt patriotiske holdningen blant ungdom i regionen, skriver Kadyrov på meldingstjenesten Telegram.

– Antallet mennesker som ønsker å forsvare moderlandet vokser betraktelig, og det er vår oppgave å gi dem en slik mulighet.

Brutalt rykte

Ramzan Kadyrovs tsjetsjenske soldater ryktes å være svært brutale i sin krigføring i Ukraina. Eksperter mener utplasseringen av tsjetsjenske soldater tidligere i krigen var en del av Moskvas «psykologiske krigføring» i Ukraina.

– Kunngjøringen av at Kadyrovs soldater skulle delta i krigen og propagandaen rundt dem er del av innsatsen i å destabilisere fienden, sa professor Aurelie Campana, ekspert på politisk vold og Russland, til France24 i april.

– De er kjent for sin grusomhet. Å involvere de tsjetsjenske styrkene skaper frykt blant den ukrainske befolkningen.

Også Ukraina har uttalt seg om at de tsjetsjenske styrkene har vært blant de mest brutale i Putins invasjonshær.

Kadyrov og hans soldaters rykte er heller ikke noe den tsjetsjenske lederen benekter. Selv har Kadyrov hevdet at han hadde funnet og «straffet» en ukrainsk soldat han mener hadde torturert en russisk soldat. Dette er imidlertid ikke bekreftet fra uavhengig hold.

Store tap

Ukraina anslår at Russland har mistet over 31.000 soldater siden invasjonens start 24. februar, skriver Insider.

Britisk etterretning omtaler de russiske tapene som store. I slutten av april estimerte tjenesten at rundt 15.000 russiske soldater hadde dødd på slagmarken i Ukraina. Det skriver U.S News.

Flere tsjetsjenere har også vervet seg til den Ukrainske hæren.