Russiske og kinesiske krigsskip viser muskler i Japan

Det kinesiske krigsskipet Lhasa viser muskler i Japansk farvann.  Les mer Lukk

– Dette er en tydelig maktdemonstrasjon av både Russland og Kina.

Ifølge det japanske forsvarsdepartementet har flere russiske og kinesiske krigsskip beveget seg i japansk farvann siden 12. juni.

Fem russiske krigsskip ble nylig observert i Tsushima-stredet, som separerer Japan og Sør-Korea. De fem skipene skal ha vært ledet av et anti-ubåtvåpen, ifølge CNN.

I tillegg skal minst to kinesiske krigsskip ha blitt observert ved Izu-øyene, cirka 500 kilometer sør for Tokyo. Ett av disse skipene skal ifølge Japans forsvarsdepartement ha sett ut til å være Lhasa, en type 55-destroyer, omtalt som et av Kinas kraftigste skip.

– Dette er en tydelig maktdemonstrasjon av både Russland og Kina, sier professor James Brown ved Temple University i Tokyo ifølge CNN.

Han mener russisk og kinesisk aktivitet i japanske farvann er en stor grunn til bekymring for Japan.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Den russiske marinens Admiral Panteleyev var et av de russiske skipene i Japan. Les mer Lukk

Misnøye

I slutten av mai doblet Japan den økonomiske støtten til Ukraina til en sum tilsvarende rundt seks milliarder kroner. De ekstra pengene skal gåt il å hjkelpe Ukraina gjennom de økonomiske vanskene som følge av invasjonen. I likhet med USA og europeiske land har Japan innført sanksjoner mot Russland.

I Moskva har dette skapt misnøye med Japan.

– Russland ønsker derfor å vise sin militære styrke for å skremme Japan, i håp om at dette vil sette en stopper for fremtidige innblandinger fra Tokyo. Japans strategiske mareritt er en genuin allianse mellom Russland og Kina, konstaterer Brown.

Les også: Japan vil ruste opp – frykter en kinesisk «copycat-invasjon»

Bekymret for Taiwan

Japan har lenge vært bekymret for at Kina skal la seg inspirere av Russlands invasjon i Ukraina, og gjøre det samme i Taiwan.

Nylig arrangerte derfor Japans statsminister et møte for lederne av USA, Australia og India i Tokyo. Det var blant annet her Joe Biden uttalte at USA vil bryte inn med militære styrker dersom Kina skulle angripe Taiwan, kommentarer han senere ble nødt til å rydde opp i.

Dette skapte stor misnøye i Kina og førte til at både kinesiske og russiske kampfly gjennomførte en flyging over Japanhavet og Østkinahavet.

– Beijing er misfornøyde med Japans uttalelser som omhandler Taiwans sikkerhet, noe det kinesiske kommunistpartiet anser som et innenlandsk anliggende, sier Brown.