Zelenskyj ba G7-landene om mer hjelp

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba om mer våpenhjelp da han mandag deltok under G7-landenes toppmøte via videolink. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ba om mer våpenhjelp og bistand til å eksportere korn da han mandag talte til G7-landenes ledere.

De tre første timene av G7-toppmøtet mandag var viet Ukraina, og Zelenskyj deltok via videolink.

Den ukrainske presidenten ba på nytt om våpenhjelp og etterlyste særlig avanserte luftvernsystemer for å møte trusselen fra russiske fly og raketter.

Zelenskyj ba også topplederne om bistand til å eksportere korn, som er en av Ukrainas viktigste inntektskilder. Han oppfordret dem samtidig til ytterligere å skjerpe sanksjonene mot Russland.

Ifølge to europeiske diplomater som var til stede på møtet, ba den ukrainske presidenten også innstendig om hjelp til å få en slutt på krigen innen utgangen av året.

G7-landene bistår alt Ukraina med våpenhjelp, dekker den ukrainske regjeringens løpende utgifter og har lovet å bidra til gjenoppbygging av landet.

I forrige måned ble de sju landenes finansministre enige om å bidra med 195 milliarder kroner i økonomisk hjelp til myndighetene i Kyiv.

G7-lederne kom med en kunngjøring etter mandagens møte, der de lovet mer støtte.

– Vi vil fortsette med å gi økonomisk, humanitær, militær og diplomatisk støtte, og vi står sammen Ukraina så lenge det kreves, het det i kunngjøringen.

Mandag sa en kilde til nyhetsbyrået AP at USA vil forsyne landet med det avanserte norske luftvernsystemet NASAMS. G7-landene varsler samtidig skjerpede sanksjoner mot den russiske våpenindustrien.