Narkotika for milliarder opp i flammer i Myanmar

Militærjuntaen i Myanmar satte søndag fyr på narkotika for over 6 milliarder kroner, men anklages selv for å være dypt involvert i narkotrafikk. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

Militærjuntaen i Myanmar hevdet søndag å ha satt fyr på beslaglagt narkotika til en verdi av over 6,3 milliarder kroner, men ikke alle lar seg imponere.

Ifølge juntaen gikk nesten 2 tonn med heroin og over 630 millioner metamfetaminpiller opp i røyk under seremonier i Yangon, Mandalay og i Shan-staten søndag.

Kritiske røster sier dette er et spill for galleriet fra de militærs side ettersom de selv er tungt involvert i narkohandel.

– De militære later som om de mener alvor og vil få slutt på narkotikatrafikken, og Vesten later som om de tror på dem, sier den uavhengige analytikeren David Mathieson.

– De militære er aktivt involvert og beskytter storstilt narkotikaproduksjon for å sikre stabilitet i konfliktsoner, sier han.

Dette er særlig tilfelle i Shan-staten, der mesteparten av metamfetaminet i Sørøst-Asia produseres ifølge FN.

Pillene skipes via Laos til Thailand og deretter til Malaysia. Derfra finner de veien til andre land i Stillehavsregionen, går det fram av en FN-rapport.