Protester etter bygningskollaps i Iran

Et bilde fra det iranske nyhetsbyrået Fars viser ruinene av en tietasjes bygning som raste sammen i byen Abadan. Bygningen var under oppføring. Minst 29 mennesker har mistet livet, men mange flere fryktes å fortsatt ligge i de sammenraste massene. Les mer Lukk

Iransk opprørspoliti tok i bruk tåregass og skjøt i luften for å spre en hissig folkemengde nær stedet der en bygning raste sammen i byen Abadan i sørvest.

Det viser en analyse av videoer som er lagt ut på nett. Et av opptakene viser flere hundre mennesker ved Metropol-bygningen, mens et annet viser demonstranter i gaten.

– Vår fiende er her, de lyver om at det er Amerika, ropes det blant deltakerne.

En tredje video viser en hissig folkemengde, før det høres et skudd og personen som filmer snur og løper.

– Ikke skyt, ikke skyt, roper vedkommende.

Detaljene i filmene stemmer overens og stemmer også med bygninger og detaljer ifra Abadan, som ligger 660 kilometer sørvest for Teheran. I en melding fra det halvoffisielle iranske nyhetsbyrået Fars nevnes det også at det var uro på stedet fredag kveld.

Lokale medier melder at protestene har foregått helt siden onsdag.

Meldingene kommer i kjølvannet av en bygningskollaps som kostet minst 29 mennesker livet denne uka. Det fryktes at det ligger enda flere døde i ruinene av den ti etasjer høye bygningen som raste sammen.

Demonstrantene krever at noen stilles til ansvar etter ulykken. Fars melder at det har vært demonstrasjoner i flere byer, blant andre Bandar-e Mahshahr, Isfahan, Yazd og Shahin Shahr.

Både onsdag og torsdag ble det ifølge iranske medier ropt «død over inkompetente tjenestemenn» og «inkompetente tjenestemenn må henrettes» under demonstrasjonene.