Uroen vokser blant britiske konservative
Storbritannias statsminister Boris Johnson under et bedriftsbesøk i Stockton-on-Tees i Darlington fredag. Les mer Lukk
En av Johnsons kritikere i partiet, tidligere brexit-minister David Davis, sier mange partikolleger «ser sine egne seter forsvinne» ettersom oppslutningen om partiet daler.
Nok en gang har kravet om Boris Johnsons avgang blitt reist, denne gangen i kjølvannet av at granskningsleder Sue Grey la fram sin rapport om festene i Downing Street under koronapandemien.
Nylig ble det kjent at tidligere helseminister Steve Brine har levert inn en intern mistillitserklæring til statsministeren. Det har også Anne Marie Morris, en annen av partiets representanter i Parlamentet.
Erklæringene leveres inn til den såkalte 1922-komiteen i partiets parlamentsgruppe. Den ledes av Sir Graham Brady, og hvis han får inn 54 slike brev, utløses et ledervalg i det konservative partiet. Så langt har over 20 konservative parlamentsmedlemmer sagt at de ikke lenger støtter Johnson.
Hvor mange brev som faktisk er kommet inn til 1922-komiteen er imidlertid uklart, siden ikke alle velger å informere offentligheten om sin mistillit til partiledelsen.
– Uunngåelig
Steve Brine mener det er uunngåelig at det reises et mistillitsforslag mot Johnson.
– Alt jeg kan gjøre som et vanlig parlamentsmedlem, er å forsøke å utløse den prosessen, noe jeg allerede har gjort, sier han i en uttalelse som ble lagt ut på nett onsdag.
– Gjennom hele denne triste historien har jeg sagt at jeg verken kan eller vil forsvare det som ikke lar seg forsvare. De som lager reglene kan ikke være lovbrytere, fortsetter han.
Fredag bekreftet også justiskomiteens konservative leder Sir Bob Neill at han hadde sendt en mistillitserklæring om Boris Johnson.
En annen konservativ, Alicia Kearns, beskylder statsministeren for å ha ført parlamentet bak lyset med sine forsikringer om at koronareglene ble fulgt.
Kastet opp
Rapporten fra Sue Grey beskriver i detalj hvordan sammenkomster i Downing Street utartet, med deltakere som kastet opp etter overdreven drikking, fornærmet sikkerhetsvakter og ødela en barnehuske i statsministerboligens hage.
I rapporten konkluderes det med at statsministeren deltok på en rekke avskjedsselskaper i Downing Street under den strenge koronanedstengningen i England. Boris Johnson er bøtelagt av politiet for å ha deltatt i sitt eget bursdagsselskap i juni 2020 – da innendørs samlinger var forbudt.
Grey sier Johnson holdt taler og deltok i drikkingen på festene, til tross for at britene fikk forbud om å samles i et forsøk på å hindre spredningen av covid-19.
Ny analyse
Advarselen fra David Davis om uro i partiet kommer etter en ny analyse fra meningsmålingsselskapet YouGov. Den antyder at hvis det ble holdt valg lørdag, ville de konservative tape 85 av 88 valgkretser der konkurransen er skarp. Det innebærer at partiets flertall i Parlamentet ville være i fare.
Blant annet ville Boris Johnsons egen valgkrets, Uxbridge and South Ruislip, sannsynligvis overtas av opposisjonspartiet Labour.
James Johnson, som hadde ansvar for meningsmålinger i Downing Street under Theresa May, mener resultatene kan vise seg å være verre enn det modellen viser.
– Husk at denne modellen ikke plukker opp taktisk stemmegivning eller lokale effekter. I øyeblikket hjelper taktisk stemmegivning Labour og Liberaldemokratene, så det er svært sannsynlig at bildet for De konservative i øyeblikket er enda verre enn det denne målingen indikerer, skriver han i en Twitter-melding.
Myker opp reglene
Til tross for kritikken mot hans forsøk på å holde stand og forsvare festingen i koronatiden, valgte Boris Johnson denne uken å kunngjøre endringer i reglene for regjeringsmedlemmer. Statsministerens kritikere sier endringene vanner ut straffen for ministre som blir tatt for regelbrudd.
De nye reglene innebærer at ministre som bryter etiske standarder, ikke automatisk mister jobben. De kan i stedet unnskylde seg eller fratas lønn.
Chris Bryant fra Labour, som leder etikkomiteen i Underhuset, sier til TV-programmet Today at Johnsons endring viser hvorfor det er nødvendig med en uavhengig prosess når det skal gjøres vurderinger av regelbrudd fra regjeringsmedlemmer.
– Nå ligger alt i statsministerens hender, og vi vet at statsministeren alltid frikjenner seg selv i sin egen domstol, sier opposisjonspolitikeren.