Ordkrig mellom Antony Blinken og Beijing

Kina utfordrer den eksisterende verdensorden, sier USAs utenriksminister Antony Blinken. USA forsøker å opprettholde eget hegemoni, svarer Beijing. Foto: AP / NTB Les mer Lukk

USAs utenriksminister Antony Blinken anklager Kina for å utfordre den eksisterende verdensorden. Beijing anklager ham for å drive skittkasting.

– Kina er det eneste landet som både kan og vil omforme den internasjonale orden, og som i økende grad har økonomisk, diplomatisk, militær og teknologisk makt til å gjøre det, sa Blinken i en tale ved George Washington University torsdag.

– Beijings visjon vil føre oss bort fra de universelle verdier som har bidratt til så mye av verdens fremgang de siste 75 årene, fortsatte han.

Fredag fikk den amerikanske utenriksministeren svar på tiltale fra Beijing.

– Blinken spredte med sin tale falsk informasjon, overdrev Kina-trusselen, blandet seg inn i Kinas indre anliggender og svertet Kinas innenriks- og utenrikspolitikk, sa en talsmann for kinesisk UD, Wang Wenbin.

Wang understreket at Kina sterkt motsetter seg Blinkens budskap og ser på det som et forsøk på «å begrense og undertrykke Kinas utvikling og opprettholde USAs hegemoni og makt».