Sveitsisk firma lanserer PCR-tester for apekopper

Apekopper smitter ikke lett fra menneske til menneske, og helsemyndighetene frykter ikke at dette kan bli en epidemi. Men det er uvanlig at det blir rapportert om så mange tilfeller der de smittede ikke har vært på reise i Vest-Afrika, som det som er tilfellet med utbruddet i Europa.  Les mer Lukk

Farmasigiganten Roche har utviklet PCR-tester som oppdager apekopper. Så langt er det bekreftet over 250 tilfeller i 16 land utenfor Afrika, ifølge WHO.

Roche og datterselskapet TIB Molbiol har utviklet tre testsett som skal brukes av forskere verden over, opplyser det sveitsiske selskapet onsdag.

– Settene kan brukes til å vurdere spredningen av viruset og bidra til å overvåke den potensielle effekten av behandlinger, vaksiner og folkehelsetiltak, heter det i en uttalelse fra firmaet.

Onsdag er det meldt om ett nytt smittetilfelle i Sverige og sju nye tilfeller i England.

Helsemyndigheter i Europa, Nord-Amerika, Israel og Australia har den siste tiden registrert flere antall tilfeller av apekopper. Det er tilsynelatende første gang virussykdommen spres blant personer som ikke har besøkt Afrika, der sykdommen oftest forekommer.

Apekopper gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig.