Alexander Stubb: – Norge må bestemme seg

Finlands tidligere statsminister Alexander Stubb deltok torsdag på NHOs årskonferanse i Oslo. Foto: Terje Pedersen / NTB Les mer Lukk

Han har ventet på finsk Nato-medlemskap i 30 år. Nå håper Alexander Stubb at Norge vil gå inn i EU.

Den liberalkonservative finnen har vært statsminister, utenriksminister og finansminister i hjemlandet og visepresident for Den europeiske investeringsbanken. Og han har kjempet for finsk Nato-medlemskap i 30 år.

Stubb forteller til NTB at han til tider har mistet håpet og tenkt at det aldri kommer til å skje.

Men nå ser drømmen endelig ut til å gå i oppfyllelse.

– Jeg mener beslutningen om et finsk medlemskap i Nato ble tatt 24. februar da Russlands president Vladimir Putin angrep Ukraina. Og beslutningen ble tatt av den finske befolkningen, sier Stubb, som møter NTB i forbindelse med NHOs årskonferanse i Oslo torsdag.

Stubb viser til hvordan meningsmålingene i Finland snudde over natten – fra 50 prosent mot og 20 for Nato til 50 prosent for og 20 mot. Senere har ja til Nato-andelen bare fortsatt å stige, forteller han – til 76 prosent i den siste målingen.

Nå er en formell Nato-søknad trolig på vei om bare få dager.

– Det betyr at opinionen kommer til å gå over 80 prosent neste uke. Nato-toget har forlatt stasjonen, og jeg håper Jens Stoltenberg vil ønske oss velkommen, sier Stubb.

– Er det tenkelig at dette kan bli stoppet?

– Nei. Det har jeg fryktelig vanskelig for å se for meg.

Mer nordisk Nato

Stubb ser ikke for seg at Finland og Sverige vil forandre Nato.

Men de to landene kommer inn med en klar nordisk profil.

– Vi vil være som Norge, Danmark og Island, og vi kommer til å forsterke den nordiske og europeiske dimensjonen i Nato. Dette gjør Nato mer nordisk enn noensinne, sier han.

Stubb trekker samtidig fram at finnene ikke alltid har stått fritt til å gjøre som de vil.

– I våpenstillstanden i 1944 tapte vi Karelen, 10 prosent av Finland, til Sovjetunionen. Da drømte vi selvfølgelig om en nordisk forsvarsallianse. Men det var ikke mulig for oss. Freden betød at vi ikke kunne gjøre det. Vi kunne ganske enkelt ikke gå inn i de internasjonale institusjonene som vi ville. Det var på grunn av Sovjetunionen, forteller han.

– Men siden 1991 har vi stått fritt til å gjøre som vi vil.

Vil ha Norge inn i EU

Stubb – som lenge har gjort seg bemerket som internasjonalist – legger ikke skjul på at han også håper Norge og Island etter hvert vil søke medlemskap i EU.

– Som nordboer hadde det føltes mye sikrere å ha Norge med, sier Stubb, som er overbevist om at Norge og Finland vil ha sammenfallende standpunkter i de aller fleste saker i EU.

– Det hadde vært fint å ha et sterkere nordisk EU. Spesielt i dagens situasjon. De nordiske landene er topp ti i allverdens rangeringer – fra lykke til miljø til ytringsfrihet til forvaltning til demokrati til levestandard.

Men det er opp til den norske befolkningen å avgjøre, fastslår Stubb.

– Og jeg vet ikke hva som skal til for å få befolkningen til å snu. Du kan ikke holde folkeavstemninger hvert 30. år og tape, sier han.

Europa deles i to

Stubb tillater seg likevel å komme med en advarsel til norske velgere.

– Og det er at Europa kommer til å bli helt todelt nå. På den ene siden har du et aggressivt, autoritært Russland. På den andre siden har du 40 europeiske demokratier som vil samarbeide. Disse 40 kommer til å ha ulike medlemskap. Noen er i EU, noen er i Nato, noen er i begge, noen i ingen av delene.

Spørsmålet for nordmenn, mener han, er hvor stor innflytelse Norge får i de økonomiske beslutningsprosessene i Europa framover.

– Jeg tror selv at vi er på vei mot større regionale integrasjonsområder. Og der er EU den sentrale aktøren. EU er ikke bare en regulatorisk supermakt, men også en agerende supermakt – i finanskrisen, i asylkrisen, i koronakrisen og nå i Ukraina. EU har ikke vært tilskuer, EU har handlet, sier Stubb.

Han tror neste trinn nå blir tettere integrering mellom EU og land som Ukraina, Georgia, Moldova og landene på Vest-Balkan.

– Og da må Norge bestemme seg: Vil dere være med i kjernen, eller vil dere stå litt utenfor? Dere kan stå utenfor, det kommer ikke til å ta knekken på dere. Men jeg kan tenke meg at mange nordmenn vil ha Finland inn i Nato, og jeg kan også fortelle at det er mange finner som vil ha Norge inn i EU, sier Stubb.

Frykter splittelse framover

Stubb frykter nå at krigen i Ukraina kan bli langvarig.

Det kommer til å tære på det europeiske samholdet, advarer han.

– Jeg har aldri sett Europa så forent, handle så raskt og vise så mye solidaritet. Men sannheten er at dette ikke kommer til å vare, sier han.

– Snart kommer folk til å bli lei av krigen, og de kommer til å begynne å tenke mer på inflasjon, energipriser, matpriser og over fem millioner flyktninger i Ukraina. Situasjonen blir ikke enkel.