USA mener Russlands offensiv i Donbas ligger bak skjema

Russiske kjøretøy i separatist-kontrollerte områder i nærheten av Mariupol, som ligger i Donetsk fylke. USA sier at russernes offensiv i Donbas i Øst-Ukraina ikke går like bra som planlagt. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB Les mer Lukk

Russlands militæroffensiv i Donbas-regionen øst i Ukraina går ikke slik de planla, lyder USAs vurdering.

– Vi tror og vurderer det slik at de ligger bak skjema med tanke på hva de prøver å oppnå i Donbas, sier en høytstående tjenesteperson i det amerikanske forsvarsdepartementet til nyhetsbyrået DPA.

Russland hadde håpet på å gjøre langt større framskritt med å omringe ukrainske styrker, men de er blitt møtt med innbitt motstand, heter det videre.

Russland invaderte nabolandet i slutten av februar. Etter å først ha gått inn i Ukraina fra nord, sør og øst, trakk de russiske styrkene seg tilbake fra området rundt hovedstaden Kyiv.

Deretter ble strategien dreid om til å forsøke å ta kontroll over Donbas-regionen, som blant annet består av fylkene Luhansk og Donetsk.

– Som følge av kraftig ukrainsk motstand, har Russlands territorielle gevinst vært begrenset og de russiske styrkene er påført betydelige kostnader, het det i den åpne vurderingen fra britisk etterretning fredag.