Blinken: Nord-Korea tester raketter for å få oppmerksomhet

USAs utenriksminister Antony Blinken ber på nytt Nord-Korea om å inngå dialog med USA. Foto: Andrew Harnik / pool via AP / NTB Les mer Lukk

USAs utenriksminister Antony Blinken mener at Nord-Koreas rakettester kan ha som mål å gi landet økt oppmerksomhet.

– Jeg tror noe av dette kan henge sammen med at Nord-Korea forsøker å oppnå oppmerksomhet. De har gjort det slik før, og de fortsetter trolig å gjøre det, sier utenriksminister Antony Blinken i et TV-intervju med MSNBC.

Han kaller Nord-Koreas rakettester destabiliserende og farlige, og sier de er i strid med en rekke FN-resolusjoner. Samtidig oppfordrer han landet til å gå med på nye samtaler med USA, og han insisterer på at USA ikke har noen «fiendtlig hensikt» overfor Kim Jong-uns regime.

Onsdag varslet USA nye sanksjoner mot landet etter at Nord-Korea har testet det de kaller for hypersoniske raketter to ganger i løpet av en ukes tid. Den siste testen ble utført tirsdag.

Ny rakettest

Bare timer etter Blinkens uttalelser ble det meldt om enda en rakettest i det isolerte landet. Denne gangen dreide det seg trolig om to kortdistanseraketter som ble skutt ut nordvest i Nord-Korea, nær grensen til Kina. De skal ha lagt bak seg 430 kilometer før de falt ned i Japanhavet, opplyser sørkoreanske myndigheter fredag morgen.

De ble trolig skutt mot et forhåndsbestemt mål på en ubefolket nordkoreansk øy, sier militære kilder i Sør-Korea til nyhetsbyrået Yonhap.

– Vil svare på «provokasjon»

Nord-Korea kom samme morgen med en uttalelse der det trues med gjengjeldelse som følge av de nye amerikanske sanksjonene.

– Hvis USA inntar et slikt konfronterende ståsted, blir Nord-Korea tvunget til å innta en kraftigere og tydeligere reaksjon mot det, sier en talsmann for utenriksdepartementet i Pyongyang, ifølge det statlige nyhetsbyrået KCNA.

Sanksjonene ble varslet av USAs finansdepartement og utenriksdepartement og er rettet mot fem nordkoreanere som knyttes til landets rakettprogram.

FN-sanksjoner?

USA vil i tillegg foreslå FN-sanksjoner, ifølge USAs FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield. Hun har ikke spesifisert hva slags sanksjoner det er snakk om.

Forslaget må formelt behandles av de 15 medlemslandene i FNs sikkerhetsråd, og en beslutning der må være enstemmig. Forrige gang Sikkerhetsrådet vedtok sanksjoner mot Nord-Koreas atomvåpenprogram, var i 2017. Da fikk Trump-administrasjonen gjennomslag for en rekke økonomiske sanksjoner mot landet.

Disse sanksjonene er fortsatt aktive og hindrer Nord-Korea i å importere olje. I tillegg har de sørget for at landet ikke lenger kan eksportere kull, jern, sjømat og tekstiler til resten av verden.

Video: Verdens mest brutale familiedynasti:

Your browser doesn't support HTML5 video.

ABC forklarer: Verdens mest brutale familiedynasti: Millioner lever fortsatt i frykt Les mer Lukk