Sikkerhetsrådet fordømmer massakre i Myanmar

FNs sikkerhetsråd fordømmer massakren i Myanmar forrige uke, og ber om at voldsbruken opphører. Militærjuntaen anklages for å stå bak massakren. Dette bildet, som er skaffet til veie av Karenni Nationalities Defense Force (KNDF), skal være tatt i Hpruso i delstaten Kayah i etterkant av massakren. Foto: KNDF via AP / NTB Les mer Lukk

FNs sikkerhetsråd fordømmer massakren i Myanmar forrige uke, der mer enn 30 menneske ble drept, blant dem to ansatte i Redd Barna.

Styrker fra militærjuntaen, som kuppet makten i landet 1. februar, har fått skylda. Drapene fant sted julaften i delstaten Kayah øst i landet, der prodemokratiske opprørere har kjempet mot militæret.

I en uttalelse onsdag fra Sikkerhetsrådets medlemmer understrekes det at noen må holdes ansvarlig for drapene.

De ber også om at all voldsbruk umiddelbart opphører, understreker hvor viktig det er å respektere menneskerettighetene og sikre sivilbefolkningens sikkerhet.

Redd Barna hevder at militærjuntaens styrker tvang folk ut av bilene, arresterte noen og drepte resten. Minst 35 ble drept, fire av dem barn.

Ustabil situasjon

Kaos har rådet i Myanmar siden kuppet.

Mer enn 1.300 mennesker har blitt drept av sikkerhetsstyrker som har slått knallhardt ned på demonstrasjoner, ifølge en lokal observatørgruppe.

Prodemokratiske opprørsgrupper har sprunget ut over hele landet og gått i væpnede konflikter med juntaen. Sammenstøtene har igjen ført til gjengjeldelser, og voldsbruken har eskalert.

Våpenboikott

Etter massakren tok USA igjen til orde for våpenboikott mot Myanmar.

Vestlige land har lenge begrenset våpensalget til landets militære, som også før militærkuppet ble anklaget for blodige overgrep mot Rohingya-folket.

FN mener voldshandlingene er folkemord, og flere hundre tusen rohingyaer er drevet på flukt til nabolandet Bangladesh.

FNs hovedforsamling stemte i juni for å stanse våpeneksport til Myanmar, men tiltaket var kun symbolsk, da det ikke ble vedtatt i Sikkerhetsrådet. Kina og Russland, som begge har vetomakt i Sikkerhetsrådet, er sammen med India de fremste våpeneksportørene til Myanmar.