ECDC: Veldig stor fare for spredning av ny virusvariant i Europa

Belgia er det første landet i Europa som har bekreftet et tilfelle av den nye virusvarianten omikron, som først ble påvist i Sør-Afrika. EUs smittevernbyrå sier risikoen er høy for at varianten kan spre seg i Europa. Foto: Olivier Matthys / AP / NTB Les mer Lukk

Det er en «høy til veldig høy» risiko for at den nye virusvarianten omikron sprer seg i Europa, ifølge en risikovurdering fra EUs smittevernbyrå ECDC

I vurderingen fra ECDC heter det at «det generelle risikonivået for EU/EØS knyttet til SARS-CoV-2-varianten omikron vurderes som høy til svært høy».

Varianten som først ble oppdaget i Sør-Afrika, har blitt påvist i Israel hos en person som reiste fra Malawi, i tillegg til i Botswana, Hongkong og i Belgia.

ECDC merker seg i den samme vurderingen at det fremdeles er «betydelig usikkerhet knyttet til overførbarhet, vaksineeffektivitet, risiko for reinfeksjoner og andre egenskaper ved omikron-varianten».

Dersom de eksisterende koronavaksinene ikke beskytter mot denne varianten, og dersom den er mer smittsom, «vurderer vi sannsynligheten for ytterligere introduksjon og spredning i EU/EØS som høy», skriver byrået med base i Stockholm i vurderingen.

– I en situasjon der delta-varianten har blomstret opp igjen i EU/EØS, kan virkningen av oppdagelsen og mulig videre spredning av omikron bli svært høy, heter det videre.

Smittevernbyrået oppfordrer land til å utføre sekvensering og kontaktsporing av alle bekreftede tilfeller og ber folk om å unngå reise til berørte områder.

Verdens helseorganisasjon (WHO) klassifiserte fredag den nye virusvarianten som «bekymringsfull». Det betyr at omikron er i samme kategori som den utbredte delta-varianten og de noe svakere alfa-, beta- og gamma-variantene.