Kyle Rittenhouse sier at han ikke er rasist etter å ha blitt frikjent for drap

Kyle Rittenhouse, center, looks over to his attorneys as the jury is dismissed for the day during his trial at the Kenosha County Courthouse in Kenosha, Wis., on Thursday, Nov. 18, 2021. (Sean Krajacic/The Kenosha News via AP, Pool) Les mer Lukk

Kyle Rittenhouse, 18-åringen som skjøt og drepte to menn i Kenosha i Wisconsin i fjor, sier han ikke er rasist og at han støtter Black Lives Matter-bevegelsen.

Rittenhouse ble i forrige uke frikjent på alle punkter etter at han skjøt og drepte to menn og såret en tredje i forbindelse med protester mot at en svart mann var drept av politiet.

– Denne saken har ingenting å gjøre med rase. Den handlet aldri om rase. Den handlet om retten til selvforsvar, sier Rittenhouse i et intervju med Fox News som skal sendes mandag kveld.

– Jeg er ikke en rasistisk person. Jeg støtter BLM-bevegelsen, jeg støtter fredelige demonstrasjoner, sier Rittenhouse i en sekvens fra intervjuet.

Juryen kom fram til at Rittenhouse, som da var 17 år, handlet i selvforsvar. Alle ofrene var hvite. De deltok i demonstrasjonene mot politivold mot svarte og forsøkte å ta våpenet fra Rittenhouse.

Før rettssaken ble Rittenhouse fotografert i en bar sammen med det som ser ut til å være medlemmer av den høyreekstreme gruppen Proud Boys, men forsvarerne hans har argumentert for at han ikke tilhører hvit makt-bevegelsen.

Aktoratet argumenterte under saken for at Rittenhouse var en «wannabe»-soldat, og at han var på jakt etter bråk. Han hadde reist over 3 mil utstyrt med et halvautomatisk våpen for å slutte seg til andre som mente de måtte beskytte eiendommer mot hærverk under opptøyene.

Frikjennelsen har vakt sterke reaksjoner blant demokrater og tilhengere av Black Lives Matter-bevegelsen.