Sjeldent Einstein-manuskript under hammeren

Et av Albert Einsteins manuskripter skal auksjoneres bort, og prisen kan bli høy. Les mer Lukk

En manuskript der Albert Einstein la grunnlaget for sin relativitetsteori skal auksjoneres bort i Paris. Prisanslaget ligger på mellom 2 og 3 millioner euro.

Summen tilsvarer mellom 20 og 30 millioner kroner. Om prisen blir så høy avgjøres tirsdag, når Christie's skal gjennomføre auksjonen på vegne av auksjonshuset Aguttes.

– Dette er uten tvil det mest verdifulle Einstein-manuskriptet som noen gang er lagt ut for auksjon, heter det i en uttalelse fra Christie's.

Dokumentet er på 54 sider og ble håndskrevet i 1913 og 1914 i Zürich i Sveits av Einstein og den sveitsiske ingeniøren Michele Besso. Ifølge Christie's er Besso å takke for at dokumentet ble bevart. Det antas at Einstein selv neppe ville ha brydd seg med å ta vare på noe han anså som et enkelt arbeidsdokument, ifølge Christie's.

Einstein døde i 1955, 76 år gammel. Han regnes som en av de aller fremste fysikerne gjennom historien og revolusjonerte feltet med sin relativitetsteori. Han sto også for store bidrag til kvantefysikk-teorien Einstein ble tildelt nobelprisen i fysikk i 1921.