Republikanere med påstander om valgfusk i California

Velgere i Beverly Hills i California avlegger stemme. Nå hevder noen republikanere at valget preges av juks, noe som kan få republikanske velgere til å holde seg hjemme. Foto: Ringo H.W. Chiu / AP / NTB Les mer Lukk

Republikanere anført av Donald Trump har begynt å hevde at det foregår valgfusk under tilbakekallingsvalget i California.

Men de udokumenterte påstandene truer med å slå tilbake på republikanerne i timene før valglokalene stenger fordi noen velgere kan velge å droppe å avlegge stemme.

Lokale ledere i partiet oppfordrer velgerne til å gå og stemme uansett, selv om de samtidig hevder at valget ikke er til å stole på.

Valglokalene stenger klokka 5 natt til onsdag norsk tid.

Harmeet Dhillon, som sitter i republikanernes nasjonalkomité, sier hun har laget en video der hun oppfordrer alle til å avlegge stemme. Men samtidig sier hun det er umulig å vite om resultatet er til å stole på.

Larry Elder, en av republikanerne som ligger an til å ta over dersom guvernør Gavin Newsom blir avsatt av velgerne, har sagt at det godt kan være uregelmessigheter, og lenker til en nettside som heter «Stopp jukset i California».

Og tidligere president Trump, som stadig påstår at det var valgfusk som gjorde at han tapte valget, tvitret mandag om «noen virkelig tror at tilbakekallingsvalget ikke er rigget».

Demokraten Gavin Newsom ligger ifølge meningsmålingene godt an til å beholde guvernørjobben.

Republikanerne lyktes i å samle inn nok underskrifter til at det måtte holdes nyvalg om guvernøren. Dersom over 50 prosent stemmer for å avsette Newsom, vinner den av de 45 andre kandidatene som får flest stemmer.

I utgangspunktet lå Newsom godt an siden California i flere årtier har vært en demokratisk høyborg, og der ingen republikaner har vunnet guvernørvalget siden Arnold Schwarzenegger i 2006.