FN: Afghanske bønder trenger akutt hjelp

Afghanere bosatt i Hellas demonstrerer for hjemlandet sitt etter Talibans maktovertakelse. Nå er også millioner av afghanere truet av tørke. Foto: Aggelos Barai / AP / NTB Les mer Lukk

Afghanistans 7 millioner bønder er hardt rammet av tørke og trenger akutt hjelp, melder FNs ernærings- og landbruksorganisasjon (FAO).

Bøndene er blant 14 millioner afghanere – én av tre innbyggere – som anslås å være i akutt fare for å miste tilgangen på mat, og som trenger humanitær hjelp innen kort tid.

Det er andre gang på tre år at Afghanistan blir rammet av alvorlig tørke. Og coronapandemien har gjort situasjonen til landbruksarbeiderne enda vanskeligere.

– Hvis vi ikke greier å hjelpe menneskene som er hardest rammet av den akutte tørken, vil mange bli tvunget til å forlate sine gårder og bli fordrevet i visse områder, sier FAO-direktør Qu Dongyu.

Han sier at dette også er enda en trussel mot landets stabilitet.

FAO mangler fortsatt 18 millioner dollar for å gjennomføre planen som trengs i forbindelse med tørken. Organisasjonen ønsker å hjelpe 250.000 familier, i alt 1,5 millioner mennesker, i løpet av vinteren. Pengemangelen innebærer at hjelpen kun rekker til 110.000 familier, mindre enn halvparten.