Krafttaket for ozonlaget reddet også jorda fra ytterligere oppvarming, mener forskere

Vi kan ikke se ozonlaget, men det beskytter livet på jorden mot farlig stråling. Montreal-protokollen som fikk stanset utslipp som skadet ozonlaget, var livsviktig for menneskeheten. Samtidig har det bidratt positivt til å bremse den globale oppvarmingen, mener en gruppe forskere. Foto: Erik Johansen / NTB Les mer Lukk

Redningsaksjonen for ozonlaget i 1987 - den såkalte Montrealprotokollen - reduserte også global oppvarming, mener forskere.

Ozonlaget er det skjøre laget av gass som beskytter livet på jorden mot kreftfremkallende ultrafiolette stråler. På slutten av 1980-tallet var ozonlaget i ferd med å bli ødelagt som følge av store utslipp av skadelige gasser.

Alvoret i situasjonen fikk FNs medlemsland til å bli enige om en internasjonal avtale om å redusere utslippene. Protokollen fra Montreal i Canada i 1987 regnes som en av tidenes mest vellykkede, internasjonale avtaler. Den førte til at de skadelige utslippene nærmest stoppet opp.

Reduserte oppvarmingen

Det man ikke visste, var at tiltakene for å redde ozonlaget også fikk en viktig klimaeffekt, nemlig reduksjon i den globale oppvarmingen. Det skriver forskere i en fersk artikkel i magasinet Nature.

– Hvis Montreal-protokollen ikke hadde forbudt de menneskeskapte gassene som oppløser naturlig forekommende ozon, kunne gassene i 2100 ha økt varmen på planetens overflate med 2,5 grader Celsius – altså mer enn oppvarmingen forårsaket av den karbonforurensningen vi sliter med å redusere i dag, heter det i artikkelen.

Bare temperaturøkningen på ca. 1 grad siden midten av 1800-tallet har ført til dagens klimaendringer med økning i dødelige hetebølger, kraftigere nedbør og stormer og stigende havnivå.

Uten Montreal-avtalen ville man trolig ha kommet opp i en svært skadelig oppvarming av kloden – selv om man skulle klare å oppfylle Paris-avtalens ambisiøse mål om å få den globale oppvarmingen under 1,5 grader, mener forskerne.

Hadde ført til temperaturøkning

De nå forbudte KFK-gassene (klorfluorkarboner) ville ha ført til en økning på rundt 1,5 grader på det globale termometeret hvis de fortsatt hadde vært i bruk.

I tillegg til sin ødeleggende effekt på ozonlaget, er KFK også en kraftig drivhusgass.

Til nå har forskere ikke undersøkt hvilken effekt ekstra UV-stråling ville hatt på naturens evne til å absorbere klimagasser.

Siden rundt 1960 har skog og jord absorbert rundt 30 prosent av alle de CO2-utslippene menneskelig aktivitet har forårsaket. Havet har tatt opp ytterligere rundt 20 prosent.

Sammensatt studie

Forskerteamet ledet av Paul Young fra Lancaster University i England har laget modeller som kombinerer data om ozonnedbrytning, UV-skader på naturen, jordens naturlige karbonsyklus og klimaendringer.

Forskerne beskriver at plantens evne til å absorbere CO2 ville blitt alvorlig forringet av de ozonødeleggende molekylene.

– En verden som hadde fortsatt å produsere gasser som ødelegger ozonlaget, ville ha vært katastrofal for menneskenes helse, fastslår Young.

– Men også for naturen. Økt UV-stråling ville ha skadd plantenes evne til å ta opp karbon fra atmosfæren, noe som hadde betydd høyere CO2-nivåer og økt global oppvarming, sier han.

Mindre CO2-lagret

Den nye modellen viser at dersom KFK-gassene hadde fortsatt å øke, ville det har ført til en verdensomspennende kollaps i ozonlaget rundt 2040.

Forskerne har beregnet at det ved århundres slutt ville ha vært over 2000 milliarder mindre tonn CO2 lagret i skog og jord – det er tilsvarende 50 år med utslipp på dagens nivå.

– Bare dette ville ha lagt til nesten en hel grad Celsius til globale temperaturer innen 2100.

– Dette avslører en bemerkelsesverdig kobling mellom to globale miljøhensyn: skader på ozonlaget og global oppvarming, fastslår medforfatter Chris Huntingford, som er forsker ved UK Center for Ecology & Hydrology.