Sørøst-Europa stålsetter seg for hetebølge

Det er varslet svært varme dager i sørøstlige deler av Europa, som her i Skopje i Nord-Makedonia, de neste dagene. Foto: Boris Grdanoski / AP / NTB Les mer Lukk

Myndighetene i flere land i sørøstlige deler av Europa har sendt ut farevarsel før en ventet hetebølge treffer området torsdag.

Temperaturene kan komme opp i 43 grader i innlandet.

Helsemyndighetene i Nord-Makedonia sier seks av landets regioner omfattes av farevarselet og oppfordrer til at bygg- og anleggsarbeid stanses i varmen. Lokale myndigheter oppfordres til å hjelpe eldre og hjemløse.

Høye temperaturer er ventet i helgen i Nord-Makedonia og nabolandene Albania, Bulgaria, og Hellas, så vel som i Romania og Serbia.

I Albanias sentrale Dimal-region steg temperaturen til 42 grader onsdag, mens det Bulgarias hovedstad Sofia ble delt ut vannflasker flere steder i byen.

Varmest og kaldest i Norge:Finn din kommune på vær-topplisten

Myndighetene i Aten startet denne uken å tilby avkjølte offentlige områder og rådet folk til å holde seg innendørs fra klokken 12 til tidlig på ettermiddagen. Den greske hovedstaden er også den første byen i Europa som har utnevnt en egen hete-sjef.

– Vi har snakket om global oppvarming i flere tiår, men vi har ikke snakket så mye om hete, sa Atens nye hete-sjef Eleni Myrivili da hun ble utnevnt forrige uke.

Skogbranner herjer sørlige deler av Hellas for andre dag på rad og har ført til evakuering i fjellområdet utenfor havnebyen Patras. Det har også oppstått i Bulgaria og Albania.