USA ber Tunisias president respektere demokratiet

USA ber Tunisias president Kais Saied, som her er avbildet i søndagens krisemøte med representanter fra politiet og forsvaret, om å respektere demokratiet. Foto: Slim Abid / AP / NTB Les mer Lukk

USAs utenriksminister Antony Blinken ringte mandag til Tunisias president Kais Saied og ba ham respektere demokratiet.

Det skjedde dagen etter at Saied sendte hjem de folkevalgte og sparket statsministeren i det nordafrikanske landet.

I telefonsamtalen ba Blinken Saied om å «opprettholde en åpen dialog med alle politiske aktører og det tunisiske folket», heter det i en kunngjøring fra det amerikanske utenriksdepartementet.

– Han oppfordret president Saied til å følge demokratiske prinsipper og respektere menneskerettigheter som er fundamentet for den politiske styringen av Tunisia.

Blinken lovet også økonomisk bistand og hjelp i kampen mot covid-19, som har var utløsende årsaker til de landsdekkende protestene og presidents valg om å suspendere landets nasjonalforsamling i 30 dager.

Det største regjeringspartiet, den moderate islamistbevegelsen Ennahdha, kaller beslutningen et kupp. Talsperson Jen Psaki i Det hvite hus sier det er for tidlig å si om Saied har utført et kupp og viser til at utenriksdepartementet vil undersøke det nærmere.

President Joe Bidens administrasjon har tidligere advart om situasjonen i Tunisia, der folkeopprøret i januar 2011 markerte starten på den arabiske våren.