California krever vaksinebevis for helsearbeidere

Helsearbeidere i offentlig og privat sektor i California må vise fram bevis på koronavaksine eller gjennomgå ukentlig testing. Arkivfoto: Jae C. Hong / AP / NTB Les mer Lukk

California vil kreve at millioner av helsearbeidere og ansatte i delstaten framviser bevis for koronavaksine. Alternativet er ukentlig testing.

Tiltaket som ble kunngjort mandag, har til hensikt å dempe smitteøkningen, som for det meste skjer blant uvaksinerte, i USAs mest folkerike delstat. De nye reglene trer i kraft fra august.

Om lag 62 prosent av delstatens innbyggere er fullvaksinert, men smittetallene og sykehusinnleggelsene øker.

Også i New York ble en lignende plan offentliggjort mandag. I alt 340.000 offentlig ansatte, inkludert lærere og politibetjenter, må vise fram vaksinebevis eller bli testet ukentlig.

I Los Angeles er det igjen innført krav om munnbind innendørs, uavhengig av vaksinestatus, og San Francisco kunngjorde at 35.000 offentlig ansatte må vaksinere seg. Alternativet er å få innvilget fritak eller miste jobben.

Californias nye ordre er mer inngripende og gjelder også ansatte i privat sektor. Guvernør Gavin Newsom blir roset av helsetopper, som mener det er juridisk og etisk nødvendig på grunn av økningen i smittetallene grunnet deltavarianten av covid-19.

Reglene gjelder for om lag 246.000 statsansatte, ifølge guvernøren, og minst 2 millioner helsearbeidere i offentlig og privat sektor.