Europa hardt rammet av kraftig regn og tordenvær

Et hus i Marienthal i Tyskland er totalødelagt etter storflommen som har herjet i regionen. Foto: Thomas Frey/dpa / AP / NTB Les mer Lukk

Ny flom i Belgia og Nederland, lynnedslag i Sveits og kraftig regnvær i Storbritannia: ekstremværet fortsetter å herje i Europa. Men Tyskland slipper unna.

Belgiske medier publiserte lørdag videoer av vannmasser som river med seg biler på gatene i provinsen Namur. Også Friesland-provinsen i nabolandet Nederland ble hardt rammet av kraftig regn og storflom.

Lenger sør i Sveits ble det lørdag registrert 25.000 lynnedslag på kun noen timer, ifølge SRF Meteo. Ekstremværet har fortsatt søndag, hvor værtjenesten har lagt ut bilder av folk som plukker hagl etter enda en kraftig hagl- og regnskur.

I nabolandet Østerrike har flere hus måtte rives etter vannskader av flommen, og pøsregn i London har ført til at busser flyter i gatene og flere tunneler er oversvømt.

Artikkelen fortsetter under bildet.

En kvinne vasser i flomvann i byen Liege i Belgia. Over 200 mennesker har mistet livet i flommen i Belgia og Tyskland den siste tiden. Foto: Valentin Bianchi / AP / NTB Les mer Lukk

Høyt farevarsel

Met Office utstedte en advarsel mot lyn og flom da det var ventet at det kunne falle opptil 100 millimeter regn i deler av London og omegn, nesten dobbelt så mye som gjennomsnittet for juli måned.

Tyske meteorologer fra værtjenesten DWD advarte også lørdag mot tordenvær, men det nye regnværet skal ikke ha hatt noen store konsekvenser, for søndag vist værkartet sol i mesteparten av Tyskland.

Det kraftige regnværet i Vest-Tyskland og Belgia den siste tiden har så langt krevd mer enn 200 menneskeliv, og flere landsbyer er i ruiner. Likevel ser situasjonen i Tyskland ut til at landet har kommet seg gjennom det verste av uværet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flere biler flyter i vannet i Erftstadt i Tyskland lørdag 17. juli. Regionen har de siste ukene vært rammet av ekstremvær og flom. Foto: Michael Probst / AP / NTB Les mer Lukk

Varsel om klimaendringer

For mange har uværet i Europe den siste tiden blitt sett på som en skremmende påminnelse om et klima i forandring.

– Etter hvert som klimaendringene fortsetter og ekstreme hendelser øker både i styrke og frekvens, er det grenser for hvor mye vi kan beskytte oss mot, advarte klimaforsker Wim Thiery fra VUB University i Brussel, nylig til nyhetsbyrået Reuters.

– Byene våre har utviklet seg gjennom århundre, i noen tilfeller siden romertiden, for klimatiske forhold som er helt ulike det vi nå er på vei inn i.