Beslagla over 15.000 tonn mat, alkohol og falske covid-tester
Det ble beslaglagt tonnevis av ulovlige matvarer over hele Europa, blant annet sjømat som mollusk, som ikke kan spises. Les mer Lukk
– Mat og drikke som er forfalsket, og som ikke møter kravene, kan finnes både på det fysiske markedet og selges på nettet. Dårlig kvalitet på råvarene sammenfaller med økt helserisiko for forbrukere. Produkter av dårlig kvalitet har infiltrert matforsyningskjeden, en utvikling som muligens er relatert til konsekvensene av covid-19-pandemien, sier Catherine De Bolle, administrerende direktør i Europol, i en pressemelding.
I aksjonen, som omfattet 72 land, ble det beslaglagt 15.451 tonn ulovlige produkter til en verdi av rundt 563 millioner kroner. Det er foretatt 663 arrestasjoner blant 42 kriminelle nettverk, og 2409 steder er gjennomsøkt.
Operasjonen er en del av satsingsarbeidet kalt OPSON. Norge var ikke med på delen av aksjonen som omfattet forfalskede mat- og drikkevarer.
1,7 millioner liter falsk vin
Blant annet ble det gjort beslag av 47.660 liter whisky og 9.550 liter av andre alkoholvarer i Spania. I over 20 europeiske land ble det funnet til sammen 1,7 millioner liter forfalsket vin, øl, og andre alkoholholdige varer.
Blant funnene var 1,7 millioner liter vin som enten er forfalsket eller inneholder farlige ingredienser, blant annet fargestoffer for å få dem til å se bedre ut. Les mer Lukk
I 16 europeiske land og USA ble det også solgt kornsirup i stedet for honning. Av 495 undersøkelser som ble gjort, ble det funnet avvik i syv prosent, deriblant beslaglagt 51 tonn falsk honning.
I tillegg ble det beslaglagt tonnevis av frukt og grønnsaker, kjøtt og sjømat, husdyr, krydder, matolje, kaffe og dyrefór.
Falske tester for covid-19, HIV og malaria
I Belgia, Kroatia, Danmark, Frankrike, Irland og Spania var det fokus på ulovlig hestekjøtt. Les mer Lukk
Selv om det egentlig ikke var en del av aksjonen, ble det avslørt at de kriminelle nettverkene produserte falske test-kits for både covid-19, HIV og malaria. Det ble i tillegg funnet sigaretter, våpen og ammunisjon, og bushmeat - altså kjøtt fra ville dyr.
– Det å fjerne slike enorme mengder av ulovlige og ofte farlige produkter fra markedet, er et konkret eksempel på hvordan internasjonalt politisamarbeid bidrar til å gjøre verden til et tryggere sted, sier Jürgen Stock, generalsekretær i Interpol.