Svensk professor slår corona-alarm på ny: – Dette er starten på fjerde bølge

En ny smittebølge er på vei i Sverige, ifølge professor Anders Björkman. Les mer Lukk

Deltavarianten av coronaviruset har virkelig fått fotfeste i Sverige. Nå frykter professor Anders Björkman at en ny smittebølge er på gang i Sverige. 

De siste syv dagene er det i snitt registrert rundt 300 nye coronasmittede i Sverige, ifølge Svenska Dagbladet. Smittetrenden er stigende i seks regioner, skriver avisen.

Professor ved Karolinska institutet, Anders Björkman, mener at den fjerde smittebølgen er i gang i Sverige.

– Jeg synes man kan si at dette er starten på den fjerde bølgen, sier Björkman til Svenska Dagbladet.

Deltavarianten dominerer

I Sverige er det nå deltavarianten, som først ble oppdaget i India, som dominerer. I uke 26, den siste det foreligger komplett statistikk for, ble deltavarianten påvist hos om lag 60 prosent av alle som ble smittet.

Uken før ble 40 prosent smittet av deltavarianten.

Nesten 1,1 millioner smittetilfeller har blitt registrert i Sveige totalt under pandemien og det er registrert drøyt 14.600 coronarelaterte dødsfall i landet.

Ikke like dominerende i Norge

Det siste døgnet er det registrert 246 coronasmittede i Norge, og de siste sju dagene er det i snitt registrert 175 smittede per dag.

I Folkehelseinstituttets ukesrapport fra sist uke, kom det frem at deltavarianten stod bak 31 prosent av de nye smittetilfellene i Norge.

Men selv om deltavarianten har økt hurtig med mange tilfeller på kort tid i Norge, ser varianten ikke ut til å overta like raskt som den engelske virusvarianten gjorde, heter det i rapporten.

Helsemyndighetene advarte tidlig om at deltavarianten kom til å bli dominerende i Norge i løpet av juli.