Merkel besøkte tyske flomofre – landesorg i Belgia

Angela Merkel fikk se skadene på nært hold da hun og delstatsminister Armin Laschet besøkte Bad Münstereifel tirsdag. Foto: Wolfgang Rattay / AP / NTB Les mer Lukk

Tysklands statsminister var tirsdag på sitt andre besøk i flomområdene i vest. I Belgia er det landesorg, og de døde ble minnet med ett minutts stillhet.

Klokken 12 lød sirenene fra belgiske redningstjenester før det ble holdt ett minutts stillhet.

Så langt er 31 personer bekreftet omkommet i Belgia etter det kraftige regnskyllet og de påfølgende oversvømmelsene i forrige uke. Tallet er ventet å stige og kan passere 100. Fortsatt er 70 personer savnet.

Til avisen Le Soir forteller dokumentarfilmskaperen Thierry Michel at han har mistet hundrevis av timer med unike opptak fra Kongo. Han var også nær ved å miste kona Christine. Hun kom seg unna det stigende vannet i siste liten.

– Hvis ikke, kunne jeg vært en av dem politiet fortsatt leter etter, sier hun.

Ødeleggelsene er enorme, men oppryddingen er allerede i gang, som her i Liege. Tirsdag ble det erklært landesorg, og de døde etter flommen ble minnet med sirener fulgt av ett minutts stillhet. Foto: Valentin Bianchi / AP / NTB Les mer Lukk

Merkel møtte flomofre

I Tyskland, på den andre siden av grensen, er dødstallene betydelig høyere enn i Belgia. Også der letes det fortsatt etter savnede. Mandag var 117 personer bekreftet omkommet i delstaten Rheinland-Pfalz, mens 47 har mistet livet i nabodelstaten Nordrhein-Westfalen.

Statsminister Angela Merkel besøkte sistnevnte tirsdag, hennes andre besøk til de flomrammede områdene. Sammen med partifelle og delstatsminister Armin Laschet kom hun til byen Bad Münstereifel, der hun møtte innbyggere, frivillige og representanter for hjelpeorganisasjoner. Hun gikk også gjennom byen og fikk se de store ødeleggelsene på nært hold.

Lovet rask hjelp

Merkel lovet rask hjelp til de rammede og at byråkratiet ikke skulle stå i veien.

– Alt vil bli gjort for å sikre at pengene kommer raskt fram til folk. Jeg håper det kun er snakk om dager, sa hun.

Samtidig sa hun at hun antok at gjenoppbyggingen av ødelagt infrastruktur og av den ødelagte byen kan ta flere måneder.

– Det er klart at vi må trekke pusten dypt, sier Merkel.

Også Laschet, som håper å etterfølge Merkel som statsminister etter høstens valg, har sagt at det vil ta tid å bygge opp det som er ødelagt.

Ber trolig om EU-hjelp

Etter hvert som vannet trekker seg tilbake, blir omfanget av skadene tydeligere. Myndighetene mener flommen har ført til skader på veier og jernbane for rundt 2 milliarder euro. Det anslås at det vil koste 1,3 milliarder euro – rundt 13,7 milliarder kroner – bare å reparere jernbanen.

Samferdselsdepartementet har sagt at ødelagte broer, veier, jernbanelinjer og mobilmaster skal repareres så raskt som mulig. Allerede mandag møttes en statlig arbeidsgruppe der det statlige jernbaneselskapet Deutsche Bahn og veimyndighetene er representert.

Ifølge et dokumentutkast Reuters har fått tilgang til, håper Tyskland å kunne få støtte til gjenoppbyggingen fra EUs katastrofefond. Oversvømmelsene er den verste naturkatastrofen i landet på 60 år.