Tallet på flomofre stiger

Biler dukker opp når vannet trekker seg tilbake i Erftstadt i Tyskland. Foto: Michael Probst / AP / NTB Les mer Lukk

Dødstallet knyttet til ekstrem nedbør og flom i Tyskland har steget til 156. Til sammen har 183 personer mistet livet i flomkatastrofen i Vest-Europa.

De siste dagene har den vestlige delen av Tyskland, Belgia, Nederland og Luxembourg vært rammet av kraftig flom som har ødelagt hus, kjøretøy og infrastruktur.

Per lørdag var dødstallet på 141 i Tyskland og 27 i Belgia, men i en oppdatering søndag morgen ble tallet oppjustert. Bare i delstaten Rheinland-Pfalz, som er en av det verst rammede områdene, steg dødstallet fra 98 til 110, opplyser politiet.

– Vi må frykte at flere dødsofre blir lagt til, skriver politiet i delstaten i en pressemelding. 670 personer er i tillegg skadd, og det er mange savnede.

Tysklands innenriksminister Horst Seehofer skal mandag besøke flomherjede områder i Nordrhein-Westfalen og Rheinland-Pfalz.

Rammet Østerrike

Lørdag flyttet uværet seg sørøstover, og det ble erklært unntakstilstand i deler av den tyske delstaten Bayern. En person er så langt rapportert omkommet i dette området.

Byene Berchtesgaden og Bischofswiesen, som ligger sørøst i Bayern nær grensen til Østerrike, er spesielt hardt rammet. Det kommer vann både fra fjellene og fra den flomstore elven Ache.

Også i Østerrike fører det kraftige regnet til flom, og nødetatene i regionene Salzburg og Tyrol jobber på spreng.

– Kraftig regn og storm fører dessverre til alvorlige skader flere steder i Østerrike, skriver statsminister Sebastian Kurz på Twitter.

Flere byer utilgjengelige

I delstaten Sachsen i det østlige Tyskland ble det målt over 100 liter nedbør per kvadratmeter lørdag, noe som forårsaket flom også her.

Oversvømmelsene har blant annet rammet det populære turist- og naturområde Sächsische Schweiz, som er en nasjonalpark nær byen Dresden.

Lokale beredskapsmyndigheter opplyser lørdag kveld at flere byer ikke er tilgjengelige, at vannstanden i flere elver har «steget ekstremt», og at det er ventet «voldsomme oversvømmelser».